Wat is een PIM en waarom is het handig voor e-commerce?

Blog
0

Steeds meer organisaties maken gebruik van een PIM-systeem. PIM staat hierbij voor Product Information Management. Het is een tool die het mogelijk maakt om productinformatie op efficiënte wijze te distribueren naar verschillende kanalen.

Zie een PIM-systeem als een Single Source of Truth, een soort ERP-systeem. Het voorkomt dat informatie op verschillende plekken handmatig moet worden aangepast. Iets wat niet alleen veel tijd zou kosten, maar ook een grote foutgevoeligheid kent.

Veel organisaties combineren een PIM-systeem met open source webshop software. Kies voor een pakket Shopware hosting, installeer de Shopware software en koppel deze direct aan bijvoorbeeld de Akeneo PIM.

Het is een van de populairste PIM-systemen van dit moment. In Nederland bieden verschillende partijen hosting aan voor dit PIM-systeem. Men helpt je graag bij de installatie hiervan.

Voordelen van een PIM-systeem voor webshops

Een van de voornaamste voordelen van een PIM-systeem werd reeds genoemd; het vormt een Single Source of Truth. Op het moment dat de informatie over een product wordt aangepast in het PIM-systeem, zal de aangepaste informatie direct naar verschillende kanalen worden gepusht.

Op deze manier weet je zeker, dat de informatie binnen alle verkoopkanalen klopt. Een verkoopkanaal is niet alleen de webshop van je organisatie, maar bijvoorbeeld ook een platform als Amazon of Bol.com. Het is steeds gebruikelijker om producten via zo’n platform aan te bieden.

Het is zelfs mogelijk om de marketingafdeling aan te laten sluiten op het PIM-systeem. Zij kunnen die informatie uit het systeem halen voor het genereren van productbladen en brochures.

Productgegevens worden steeds ingewikkelder

Bedrijven kiezen voor de integratie van een PIM-systeem op het moment dat productgegevens ingewikkelder worden. Het is in zo’n situatie niet langer mogelijk om verschillende Excel-sheets te blijven combineren.

Of wat te denken van het koppelen van data uit verschillende databases? Het maakt de informatie onoverzichtelijk en lastig te verwerken. Door voor een PIM-systeem te kiezen creëer je een simpele, overzichtelijke oplossing waaraan diverse andere systemen gekoppeld kunnen worden.

Koppelingen vanuit een PIM-systeem

Een PIM-systeem kent verschillende invoerbronnen, zoals het ERP- en PLM-systeem van een organisatie. Aan de andere kant wordt de informatie uit het PIM-systeem gedistribueerd naar de webshop van een bedrijf, naar het CMS wat intern gebruikt wordt, naar de applicatie die men gebruikt voor het uitwerken van productbladen, enzovoorts. Een wijziging in het ERP-systeem leidt middels het PIM-systeem ook tot een wijziging in het CMS en de webshop.

Deel dit artikel

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je de finale Spanje – Engeland geheel gratis

Wil je de wedstrijden van het EK 2024 (gratis) live kijken? In dit artikel lees je hoe je vandaag de finale Spanje - Engeland in de hoogste kwaliteit ...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee