Waarom een GeForce RTX 3080 soms langzamer is dan een RTX 3070

Blog
0

Na kritiek op ondoorzichtige prestatiespecificaties van de mobiele GeForce RTX 3000 GPU’s, zet Nvidia nu druk op laptop-fabrikanten, zij moeten de power-Limits voor de grafische kaart duidelijker communiceren.

In tegenstelling tot grafische kaarten voor desktop PC’s, waar de klokfrequenties en prestaties van modellen van verschillende kaartfabrikanten dicht bij elkaar liggen, zijn er grote verschillen in grafische chips voor laptops.  In principe werken de mobiele varianten, ondanks identieke benamingen (bijvoorbeeld GeForce RTX 3080), aanzienlijk langzamer dan hun desktop tegenhangers.

Koeling

Het is niet mogelijk is om grafische chips met meer dan 150 watt Thermal Design Power (TDP) voldoende te koelen in de platte laptops. Terwijl de desktopversie wordt gespecificeerd met 320 watt en de 8704 shaders draaien op een nominale kloksnelheid van 1,44 GHz, heeft de mobiele versie met dezelfde naam slechts 6144 shaders met een kloksnelheid van 1,1 GHz bij 150 watt.

Stroomgebruik manipuleren

Het stroombudget en de klokfrequenties die daarvan afhankelijk zijn, zijn echter niet in steen gebeiteld. Afhankelijk van de grootte van het koelsysteem, kunnen laptopfabrikanten het stroomverbruik meer beperken, in het geval van de GeForce RTX 3080 in de stadia van 80, 90, 115, 125, 135, 145 en 150 watt. In de praktijk kan dit betekenen dat een laptop met een GeForce RTX 3070 sneller is in 3D-toepassingen ondanks een lager aantal shaders dan een laptop met een RTX 3080 die beperkt is tot 80 watt, als de RTX 3070 zijn energielimiet van 125 watt volledig mag benutten.

Shader is een programmaonderdeel dat wordt gebruikt om te renderen. Shaders in games worden gebruikt bij het detailleren van schaduwen, belichting, textuurverlopen, en meer.

Bij de voorgangers van de RTX 2000-serie kon je nog een mobiele GPU met een verlaagd TDP herkennen aan de toevoeging Max-Q. Bij de huidige generatie grafische kaarten staat Max-Q nu echter voor extra functies, zoals een fluistermodus voor de ventilatoren.

Er zijn goedkope laptops te koop die ook geschikt zijn voor gaming. Bij het zoeken naar budget gaming laptops die aan alle verwachtingen en eisen voldoen moet dus goed naar de versie en capaciteit van de grafische kaart gekeken worden. Men kan kiezen voor de brute kracht van (duurdere) grafische kaarten, maar er kan ook gekozen worden voor een compactere versie waar dan eventueel een externe GPU aan gekoppeld wordt voor het zwaardere werk.

nvidia geforce rtx

Nvidia heeft nu gereageerd op de kritiek van ondoorzichtige prestatiespecificaties en wil laptopfabrikanten verplichten om in hun reclamemateriaal en op de productwebsites naast de aanduiding van de grafische kaart ook informatie te publiceren over het stroombudget en de klokfrequenties. Bij het ter perse gaan hadden nog niet alle fabrikanten hieraan voldaan.

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Grafische kaart – speel games met raytracing en 4K

De nieuwste games vloeiend in 4K resolutie, met raytracing-effecten spelen kun je met een grafische kaart uit de high-end series zoals Nvidia GeForce ...

Geforce RTX 2080 grafische kaarten getest: zes modellen vergeleken

De Geforce RTX 2080 en 2080 Ti laten je vloeiend gamen in 4K en verbruiken minder energie dan hun voorgangers. We leggen een aantal kaarten naast elka...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er