Vrijwilligers en Google ontwikkelen ‘Ebolaveilig’ tablet

Noud van Kruysbergen
0

ebolatabletVrijwilligers hebben in samenwerking met Google een tablet ontwikkeld die een chloorbad kan overleven. Het doel van het project is het ondersteunen van artsen die Ebola-patiënten verzorgen. Het apparaat is met rubberhandschoenen te bedienen en is schok- en vochtbestendig.

De organisatie ‘Artsen Zonder Grenzen’ (Médecins Sans Frontières, MSF) had om hulp gevraagd bij het verzamelen van belangrijke patiëntengegevens. Op het hoogtepunt van de ebola-epidemie in westelijk Afrika moesten artsen die informatie aan elkaar doorgeven door hard te roepen om besmetting te vermijden. Het mondeling doorgeven van informatie met gezichtsmaskers voor en over grote afstanden leidt echter tot fouten. Vrijwilligers als Pim de Witte van Whitespell en Daniel Cunningham van Hack4Good zochten naar een oplossing voor dit probleem.

De tablet beschikt over een waterdichte behuizing op industrieel niveau. Je kunt hem onderdompelen in een chlooroplossing van 0,5 procent, wat dodelijk is voor het ebolavirus. De computer is opgesloten in een omhulsel van polycarbonaat, een temperatuurbestendig en duurzaam polymeer. Gladde randen moeten ervoor zorgen dat de beschermende kleding niet beschadigd wordt. Het apparaat is draadloos op te laden. De artsen die de tablet in Sierra Leone getest hebben, hopen dat deze techniek ook bij andere crises, bijvoorbeeld bij cholera-epidemieën, gebruikt kan worden.

Meer over

Google

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er