Steeds meer mensen gebruiken een VPN. Of het nu is omdat het meer veiligheid biedt, omdat je meer privacy geniet, of om Netflix-blokkades op te heffen: het is een goede ontwikkeling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aanbieders als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar hoe weet je nu welke VPN-aanbieder de beste is?
Bepaal waar je de VPN voor nodig hebt
Ga je de VPN gebruiken om de Amerikaanse Netflix-bibliotheek te kunnen zien? Of gebruik je het vooral om veiliger te internetten? Voor beide doeleinden zijn verschillende VPN’s te vinden. Waarvoor je de VPN gaat gebruiken, bepaalt het soort VPN dat je nodig hebt.
Een VPN die je gebruikt voor veiligheid, heeft vooral een protocol nodig waar veiligheid hoog in het vaandel staat. Dat het ten koste gaat van de snelheid, neem je dan voor lief.
Wil je gaan Netflixen, dan kies je voor een VPN waarbij snelheid en stabiliteit vooropstaan. Ook is het belangrijk dat de aanbieder een groot aanbod aan IP’s heeft, die nog niet geblokkeerd zijn.
Daarnaast heeft iedere aanbieder zijn eigen features. Welke functies zou je het liefst bij een VPN-aanbieder willen gebruiken? Hoeveel apparaten moet je tegelijk kunnen gebruiken? En vind je het ook belangrijk dat de VPN ingebouwde functies heeft tegen tracking?
Kijk naar de kwaliteiten van de aanbieder
Iedere aanbieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De ene is goed in het omzeilen van geografische blokkades, terwijl je bij de ander juist voor de snelheid of de veiligheid moet zijn. Veel VPN’s hebben bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om de VPN-blokkade van Netflix te omzeilen, terwijl bepaalde VPN-aanbieders die mogelijkheid wel hebben.
Vind je veiligheid heel belangrijk, dan wil je kijken naar een aanbieder die geen logs bijhoudt en die een kill-switch functie heeft. Dat is een functie die ervoor zorgt dat je hele internetverbinding uit gaat, als er geen verbinding is met de VPN. Zo voorkom je een datalek.
Misschien zoek je een VPN om verbinding te maken met een specifieke locatie. Of je bent op zoek naar een VPN die heel veel verschillende locaties heeft. Vaak kun je van tevoren op de website van de aanbieder al een overzicht vinden welke locaties ze in het bestand hebben.
Zoek uit of je apparatuur compatibel is
De meeste VPN-aanbieders hebben tegenwoordig software voor Windows, Mac, Android, Linux en iOS, maar nog lang niet alle aanbieders bieden software voor al deze platformen aan. Stel je voor dat je Windows op je computer gebruikt en Android op je telefoon. Dan wil je kiezen voor een aanbieder die beide platformen volop ondersteunt.
Daarnaast is het handig als je kiest voor een VPN die je ook op je router kan instellen. Dan zijn alle apparaten die je op de router aansluit, automatisch verbonden via de VPN. Je levert dan wel een beetje snelheid in, maar je internet dan wel een stuk veiliger.
Lees recensies
Recensies vertellen je meer over de dienstverlening van de VPN-aanbieder. Trustpilot is vaak een aardige graadmeter, net als VPN-vergelijkingssites waar reacties van gebruikers achtergelaten kunnen worden. Wat vinden anderen van de snelheid van de verbinding? Zijn de verbindingen stabiel? Hoe gaat de klantenservice om met klachten? Weet de technische ondersteuning van wanten?
Test verschillende VPN’s
Probeer zelf verschillende VPN’s. Alleen zo kom je erachter welke aanbieder het best bij je past. Tegenwoordig hebben veel aanbieders mogelijkheden om eerst een proefabonnement te nemen, of om je geld terug te krijgen als de dienst niet bevalt.
Test gerust een aantal verschillende aanbieders en maak je keuze voor een abonnement. Gratis aanbieders zijn af te raden: de verbindingen zijn vaak traag, niet stabiel genoeg en bovendien verzamelen ze veel persoonlijke gegevens. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, als je kiest voor een VPN om veiliger, meer anoniem en vrijer te internetten.