Voorstel voor wettelijk decryptiebevel in 2013

Alieke van Sommeren
0

VersleuteldMinister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven een wettelijk decryptiebevel te willen. Dit houdt in dat personen die verdacht worden van terrorisme of het bezit of verhandelen van kinderporno straks worden verplicht om versleutelde bestanden te ontsleutelen.

Opstelten vindt het gerechtvaardigd om verdachten te verplichten om mee te werken, aangezien het gaat om strafbaar gedrag dat de geestelijke gezondheid en lichamelijke integriteit van slachtoffers ernstig kan aantasten.  Ook wil hij verdachten die niet meewerken aan het decryptiebevel zwaarder straffen, maar hoe hoog deze straf dan precies gaat worden maakt hij pas bekend bij de presentatie van het wetsvoorstel.

Er is nogal wat weerstand tegen een decryptiebevel. Bits of Freedom heeft op hun website een overzicht geplaatst met daarin redenen waarom een bevel om versleutelde bestanden vrij te geven niet werkt en Nederlands zelfs onveiliger kan maken. Een van de reden die wordt genoemd, is dat veel mensen voor hun eigen persoonlijke informatie juist gebruik willen maken van encryptie omdat er veel gevoelige informatie via het internet wordt gedeeld.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Q
Lezer
Q

Het Freemove Quantum Exchange Systeem dat sinds 2007 operationeel is [zie bijvoorbeeld https://wuala.com/freemovequantumexchange ] gebruikt quantum sleutels welke door de gebruikers van het systeem onmogelijk gereproduceerd kunnen worden. Alleen al vanuit dit perspectief is deze wetgeving technisch onuitvoerbaar voor dit systeem.