Vliegende drone met grijparmen

Noud van Kruysbergen
0

drone PD6B-AW-ARMDe drone PD6B-AW-ARM moet met zijn twee robotarmen niet alleen een lading van 10 kilo kunnen transporteren, maar de grijparmen moeten ook kabels kunnen doorsnijden, onderdelen aan elkaar zetten en bijvoorbeeld schakelaars kunnen omzetten.

De Japanse firma ProDrone heeft een drone gepresenteerd die voorzien is van twee grijparmen. Hij kan voorwerpen van 10 kilo vervoeren. De PD6B-AW-ARM moet opdrachten kunnen uitvoeren waarbij het nodig is om iets beet te pakken.

De drone kan met zijn robotarmen bijvoorbeeld vracht vervoeren, kabels doorknippen, onderdelen aan elkaar koppelen, schakelaars bedienen, reddingsboeien in zee werpen of gevaarlijke materialen ophalen. Hij is kortom inzetbaar in situaties waar het voor mensen te gevaarlijk is.

Half uur vliegen

Hij heeft zes rotorbladen en kan 30 minuten in de lucht blijven voordat hij weer opgeladen moet worden. De maximum snelheid is 60 km/u en de vlieghoogte is maximaal 5000 meter. Hij weegt zelf 20 kilo. De PD6B-AW-ARM is ontwikkeld op basis van een andere drone van het bedrijf, de PD6B-AW, die normaal een lading van 20 kilo kan vervoeren.

De robotarmen zijn met hun vijf assen erg flexibel te bewegen. De drone moet zijn evenwicht bij het oppikken van een voorwerp kunnen bewaren door middel van speciale software. Hij is bedoeld voor commercieel gebruik in bijvoorbeeld de industrie.

Een filmpje van de drone in actie vind je hier.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

De nieuwe Intel Core i9-14900KS is uitgebracht en per direct verkrijgbaar

Als je bezig bent met een nieuwe pc samenstellen en graag de snelste desktopprocessor van Intel wilt, dan kun je nu kiezen voor de nieuwe Intel Core i...

PSV – FC Twente live kijken? Dit is hoe je deze wedstrijd gratis kunt kijken

De wedstrijd tussen PSV en FC Twente staat voor de deur: vanavond om 20:00 uur strijden de koploper en nummer 2 van de Eredivisie tegen elkaar. Wil je...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er