VLC-player update verhelpt ernstig veiligheidsgat

Daniel Dupré
1

De ontwikkelaars van VLC Media Player hebben een veiligheidsgat gedicht. Het risico op een aanval wordt als ‘hoog’ geclassificeerd.

(Bron: VLC)

Als je de VLC Media Player gebruikt voor het weergeven van media, moet je geen videobestanden en streams van onbekende bronnen openen. Aanvallers zouden kwaadaardige code op je computer kunnen smokkelen en uitvoeren. De ontwikkelaars zeggen tot nu toe geen aanvallen op de kwetsbaarheid te hebben waargenomen. De versies van VLC Media Player 3.0.10 en ouder zijn niet beschermd. In de nieuwste versie 3.0.11 is het gat gedicht.

Het VLC-team heeft in een security alert de dreiging die uitgaat van de kwetsbaarheid (CVE-2020-13428) als ‘hoog’ geclassificeerd. Het bericht geeft niet aan welke besturingssystemen daadwerkelijk worden bedreigd.

Het probleem zit hem in de H26X Packetizer. Als je een video als bestand of stream zou openen die door een aanvaller is gemanipuleerd, zou het een bufferoverloop veroorzaken. Dit leidt tot een crash (DoS-aanval) of er zou kwaadaardige code kunnen worden uitgevoerd die de rechten van het slachtoffer overneemt. Als de gebruiker met admin-rechten werkt, zou een computer volledig gecompromitteerd zijn.

De ontwikkelaars zeggen dat ze het veiligheidsgat in de huidige versie 3.0.11 hebben gedicht. Ze hebben ook de afhankelijkheden tussen VLC en de C-bibliotheek libarchive aangepast. Daarmee zouden de twee veiligheidsgaten (CVE-2019-19221 ‘medium’, CVE-2020-9308 ‘high’) moeten zijn verholpen.

(Dennis Schirrmacher/Daniel Dupré)

Meer security nieuws lees je in c't 12/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marc De Vos
Lezer
Marc De Vos

Weeral die verschrikkelijke dt-fouten!