Vivaldi browser voor smartphones

Daniel Dupré
0

Vivaldi heeft een stabiele versie uitgebracht van zijn webbrowser voor Android-apparaten. De browser is beschikbaar voor gebruikers van tablets, chromebooks en smartphones vanaf Android 5.

vivaldi mobile

(Bron: Vivaldi)

Net als de desktopversie werkt de mobiele browser met end-to-end-versleuteling tijdens de synchronisatie en gegevens draaien uitsluitend op de eigen servers in IJsland. De browser biedt uitgebreide privacy-instellingen, een adblocker en andere nieuwe functies. Daarnaast verschijnt er ook een nieuwe update van de desktopversie voor Windows, Mac en Linux.

De mobiele browser was al enkele maanden beschikbaar als bètaversie. De definitieve versie is nog van enkele extra functies voorzien. Als je meerdere tabbladen in de browser opent, verschijnt er een tabbladen-balk bovenin het scherm, ongeveer zoals bij de desktopversie. De balk is bedoeld om het overzichtelijk te houden, maar als je liever meer schermruimte wilt hebben voor de website waar je naar kijkt, kun je de balk ook via de instellingen verbergen.

Als je overschakelt van de portretmodus naar de landschapsmodus, verdwijnen de functies in het onderste gedeelte, maar verschijnt er een selectie aan bedieningselementen aan de bovenzijde. Vivaldi heeft in een blogpost toegelicht dat veel smartphones nu groot genoeg zijn om de desktopweergave weer te geven.

De browser wordt ook geleverd met een notitie-functie. Je kunt schermafbeeldingen van een hele pagina maken of van individueel geselecteerde secties. De browser biedt bovendien zogenaamde speed dials, dat zijn categorieën en groepen waaronder je meerdere pagina’s kunt bookmarken. Vivaldi heeft een donkere modus, de mogelijkheid om altijd de desktopversie te tonen en in het kader van de toegankelijkheid de optie om alleen een tekstversie van een pagina te tonen.

In Vivaldi is ook in de mobiele versie standaard een tracker-blocker actief. Deze is gebaseerd op de DuckDuckGo tracker radar. In de adresregel staat een pictogram van een schild waarmee je de instellingen kunt wijzigen. Hier zie je ook of er trackers actief zijn op de pagina die worden geblokkeerd. Via private tabs wordt voorkomen dat de zoekgeschiedenis, cookies en andere gegevens worden opgeslagen.

(Bron: Vivaldi)

Ook is Vivaldi 3.0 voor de desktop verschenen. Deze maakt eveneens gebruik van de blocklist van DuckDuckGo. De adblocker heeft nu meerdere instelmogelijkheden. Door trackers uit te schakelen –via het schild-pictogram in de balk of via de instellingen – zou de browser volgens de ontwikkelaars bovendien veel sneller moeten zijn. Gebruikers kunnen een klok met alarm- en countdownfunctie in de statusbalk instellen. Vivaldi suggereert in een blogpost dat je deze kunt gebruiken om je schermtijd bij te houden.


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, workshops, reviews en aanbiedingen.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

KPN inflatiecorrectie 2023: dit is wat je kunt verwachten als KPN-abonnee

Ook KPN komt met een inflatiecorrectie van 2023, net als de Ziggo inflatiecorrectie 2023. Wel beperkt KPN de prijsverhoging tot 6,4 procent in tegenst...

ChatGPT-app nu beschikbaar voor iOS in Nederland & België

Eindelijk is het zover: je kunt nu ChatGPT gebruiken als app op iOS in Nederland en België. De officiële ChatGPT-app is vanaf nu te downloaden op je i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er