NASA lanceerde een bak met water naar het internationale ruimtestation ISS als onderdeel van een nieuw experiment. Ja, je leest het goed! Een raket bracht op 25 juli het eerste deel naar het ISS, namelijk een volledig geautomatiseerd aquarium. De vissen die de bak van een ruimtekolonie moeten voorzien, arriveren in een later stadium via een speciaal ontworpen container bij het ISS.
Onderzoekers van NASA willen er met het experiment achter komen welke impact ruimtestraling op de vissen heeft en welke invloed de ruimte heeft op botveroudering, spieratrofie en biologische ontwikkeling. De experimenten kunnen zo’n 90 dagen duren en moeten data opleveren die kunnen leiden tot een beter begrip van de genoemde aspecten voor mensen hier op aarde.
De zoetwatervis die de onderzoekers willen gebruiken heet Medaka, oftewel de Oryzias latipes. Deze vissen zijn ideaal voor het experiment omdat zij transparant zijn, waardoor de botten en organen goed te zien zijn. Bovendien planten ze zich snel voort in micro-zwaartekrachtomgevingen, zodat het onderzoek meerdere visgeneraties kan duren. Onderzoekers hebben het genome van de Medaka al geïdentificeerd, wat het makkelijker maakt om veranderingen aan de genen van de vis door bijvoorbeeld ruimtestraling te herkennen.