Visa en MasterCard willen vergoeding van PayPal en Google Wallet

Redactie
0

Creditcardaanbieders eisen een vergoeding van aanbieders als Paypal en Google, die met eigen diensten tussen de transacties met de kaarten zitten. Daarbij gaat het er ook om dat de creditcardaanbieders de controle over de transactiedata verliezen. Normaalgesproken krijgen zij een hele rij gegevens binnen als er iets met hun kaarten gekocht wordt. Maar als je je met je creditcard bij een betaaldienst als PayPal of Google Wallet aanmeldt, komen deze data bij de uitgever van de digitale portemonnee terecht.

MasterCard gaat komende zomer in de VS beginnen om betaalsystemen als PayPal en Google Wallet een extra vergoeding te vragen voor elke transactie waarbij een MasterCard-kaart als betaalmiddel gebruikt wordt. Visa zal dan vermoedelijk snel hetzelfde doen. Charlie Scharf, CEO van Visa antwoordde op een conferentie op de vraag of Visa plannen in die richting had “Ik denk dat het zeer gepast zou zijn om zo’n vergoeding te vragen.”

Als alle creditcardbedrijven zo’n vergoeding gaan invoeren, kan dat de winst van de betaaldiensten beperken en zo hun businessmodel in gevaar brengen. Volgens berichten plant MasterCard in ieder geval een nieuw, optioneel registratiemodel, wat het uitwisselen van transactiedata tussen elektronische portemonnees en creditcardverstrekkers mogelijk maakt, waardoor zo’n vergoeding niet per se nodig is.

De nieuwe betaaldiensten wagen zich steeds meer op het platgelopen terrein van de creditcardaanbieders: de detailhandel. Diensten als PayPal waren tot nu toe beperkt tot webshops, maar komen nu ook naar fysieke winkels. Met nieuwe smartphones met NFC-chip moet mobile payment eindelijk doorbreken. Daarbij rijst vooral de vraag wie er voor de kosten moet opdraaien. De nieuwe vergoedingen van de creditcardaanbieders zijn een antwoord.

Bij betaaldiensten als PayPal kun je een of meer creditcards registreren en online betalingen dan via deze dienst laten afhandelen. De voordelen zijn dat een creditcardbezitter de ontvanger van het geld zijn creditcardnummer niet hoeft te vertellen en dat die laatste het geld meteen ontvangt en niet zoals bij klassieke overschrijvingen en automatische incasso pas na een bepaalde verwerkingstijd. In Nederland hebben creditcardsystemen vooral veel concurrentie van iDeal.

Deel dit artikel

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er