Usb-stick om digitale kloof te overbruggen

Noud van Kruysbergen
0

Vijf miljard mensen, 70 procent van de wereldbevolking, hebben nog steeds geen toegang tot een personal computer. Hierdoor zullen veel kansarme mensen in met name ontwikkelingslanden economische kansen mislopen. Om deze digitale kloof te dichten is het Israëlische Keepod Unite Project van start gegaan. Dit project omvat een usb-stick met daarop een veilig besturingssysteem die in een computer of laptop gestoken kan worden.

De aanschafkosten bedragen 7 dollar. De computer heeft niet eens een harde schijf nodig, want alles draait vanaf de stick en ook de eigen bestanden blijven op de stick staan. Daarmee kunnen een heleboel mensen dezelfde computer gebruiken alsof het hun eigen computer is.

De initiatiefnemers hebben gekozen voor crowdfunding via Indiegogo om de eerste fase van het project te bekostigen. Het streefbedrag is 38.000 dollar. Met nog een kleine maand te gaan is er ruim 8.000 dollar opgehaald. In samenwerking met LiveInSlums gaat men 1.500 Keepod-sticks en 50 gereviseerde computers beschikbaar stellen voor de Mathare slums in Nairobi, de hoofdstad van Kenya. Het project moet van start gaan in maart van dit jaar.

Meer over

USB

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

blendOS: Linux-distributie die Arch, Fedora & Ubuntu combineert

De nieuwe Linux-distributie blendOS combineert de pakketbeheerders van de populaire Linux-distributies Arch, Fedora & Ubuntu. Hierdoor wilt deze nieuw...

ChatGPT: bot met disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt?

Veel mensen willen de nieuwe ChatGPT bot van OpenAI testen. Deze bot kan namelijk verschillende dingen doen op verzoek, denk hierbij aan: programmeren...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er