Tv’s en andere apparaten moeten langer reparabel blijven

Daniel Dupré
0

kapotte tv

 

De EU heeft stappen genomen om te zorgen dat elektronisch apparatuur langer kan worden gerepareerd en dat ze beter kan worden gerecycled.

Apparaten die vanaf 2021 in Europa worden verkocht moeten minder snel bij het grofvuil belanden. Tv’s, koelkasten, elektromotoren, wasmachines, vaatwassers en andere apparaten die dan op de markt verschijnen moeten volgens de Europese Unie verplicht langer reparabel zijn. Dat wil zeggen dat de fabrikanten ruimere tijd vervangende onderdelen moeten kunnen leveren. Voor koelkasten moeten deze bijvoorbeeld minstens zeven jaar leverbaar zijn, voor wasmachines tien jaar lang. Bovendien moeten fabrikanten ze ook snel kunnen leveren, namelijk uiterlijk binnen 15 dagen. Ook moeten de onderdelen met standaard gereedschap vervangen kunnen worden.

Ook zullen er strengere voorschriften voor bijvoorbeeld het waterverbruik van was- en vaatmachines gaan gelden. Apparaten die water besparen moeten ook efficiënt blijven. Minder waterverbruik mag zich dus niet vertalen in matige resultaten. De maatregels zouden bovendien het bij-effect moeten hebben dat huishoudens geld besparen door lagere stroomkosten.

 

 

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er