Tuinrobot op zonne-energie tegen onkruid

Redactie
0

Op crowdfunding site Kickstarter is het project Tertill (spreek uit als ‘turtle’) van start gegaan. Het is een soort stofzuigrobot voor onkruid. Milieuvriendelijk en voorzien van zonnecellen moet hij met zijn strimmer kort metten maken met al het onkruid in je borders.

De man achter Tertill is Joe Jones, mede-uitvinder van de stofzuigrobot Roomba. De ronde platte doos heeft vier schuin geplaatste wielen, is voorzien van zonnecellen en is waterdicht. Je kunt hem via bluetooth beheren met een app . Hij trekt het onkruid niet met wortel en al uit de grond, maar gebruikt net als een strimmer een snelronddraaiende nylondraad om de hinderlijke plantjes tot op de grond af te snijden. Volgens Franklin Robotics, het bedrijf achter Tertill, zullen uiteindelijk ook de wortels van het onkruid bij gebrek aan voedsel afsterven omdat de robot dagelijks alles boven de grond vernietigt.

Tertill

De cruciale vraag is natuurlijk: hoe weet het apparaat wat onkruid is en wat niet? Volgens de uitleg op Kickstarter zal een plant die hoog genoeg is om de sensor in de voorkant van Tertill’s behuizing aan te raken, ervoor zorgen dat de weed terminator hem met rust laat. Maar een plantje dat zo klein is dat het onder de behuizing past, activeert een andere sensor die de nylon draad in beweging zet. Omdat Tertill’s onderscheidend vermogen gebaseerd is op hoogte, hoef je alleen een paar van de meegeleverde kraagjes van ijzerdraad rond kleine plantjes te zetten totdat ze hoog genoeg zijn. Tertill zal de draad herkennen en de betreffende plantjes ontzien. Op de Kickstarter-pagina zijn ook filmpjes te zien van Tertill in actie.

Opsluiten

Een belangrijk detail is dat de robot geen plattegrond van je tuin maakt. Hij rijdt gewoon door totdat hij op een obstakel stuit en rijdt daar dan vervolgens omheen. Je moet hem dus opsluiten in een border met een (lage) afscheiding eromheen, anders gaat hij er vandoor om zijn roeping op andere plekken bot te vieren. Dankzij zijn zonnecellen kan hij dat lang volhouden.

Met nog ruim 20 dagen te gaan heeft het project zijn doelstelling van 120.000 dollar al ruim gehaald. Een Tertill met één set plantkraagjes kost 249 dollar. De uitlevering moet beginnen in maart 2018, maar helaas voorlopig alleen in de VS en Canada.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er