Top Level Domain: koper van .org-registry stemt toe met extern toezicht

Noud van Kruysbergen
0

Ethos Capital wil bij de omstreden .org-deal tegemoet komen aan de critici en regels accepteren. Bovendien moet er een onafhankelijke instantie komen met vetorecht.

(afbeelding: alphaspirit/Shutterstock.com)

De internationale overkoepelende organisatie voor het onderhoud van de internetinfrastructuur, de Internet Society (ISOC), wil de registry-organisatie voor het beheer van het .org-domein verkopen aan een privé-investeerder. De ISOC en de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), die verantwoordelijk is voor IP-adressen en het domeinnaamsysteem, hebben van verschillende kanten kritiek gekregen. De potentiële koper Ethos Capital wil nu blijkbaar een stap in de richting van de critici zetten en regels accepteren tegen buitensporige tariefverhogingen en een extern toezichthoudend orgaan met vetorechten accepteren, meldt Business Wire.

Onafhankelijke commissie met vetorecht

Als Ethos Capital de .org-registratar Public Interest Registry (PIR) van ISOC overneemt voor meer dan een half miljard dollar, zal het bedrijf onderworpen zijn aan wettelijk bindende regels om drastische tariefverhogingen voor niet-commerciële domeinhouders te voorkomen, volgens een rapport van Business Wire. Ethos Capital zou ook een onafhankelijke instantie (“.ORG Stewardship Council”) aanvaarden die een vetorecht zou hebben over wijzigingen in het PIR-beleid inzake censuur, vrijheid van meningsuiting en het gebruik van gebruikersgegevens (domeinhouders). De ISOC heeft de geplande verkoop in gang gezet met het argument dat het niet financieel afhankelijk wil zijn van het domein.

Binnen de ICANN zijn er verschillende standpunten over de voorgestelde verkoop, die momenteel overwogen wordt. Zo hadden de vertegenwoordigers van de gebruikers gewaarschuwd dat de verkoop niet zonder overleg door de ICANN kon worden besloten. De procureur-generaal van Californië heeft zich onlangs over de zaak gebogen en wil nu van de ICANN weten hoe de non-profitorganisatie PIR wordt omgevormd tot een commerciële onderneming. De procureur-generaal van Pennsylvania heeft al een brief geschreven aan de ISOC, PIR en Ethos Capital met vragen. De PIR is van plan zijn onderzoek naar de verkoop voort te zetten tot 20 maart – dat wil zeggen tot na de ICANN-bijeenkomst in Cancun van 7 tot 12 maart, die naar verwachting alleen een onlineconferentie zal zijn vanwege het coronavirus.

 

 

c't magazine jan-feb/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 12 GB

De Nvidia GeForce RTX 3080 12 GByte videokaart heeft een beetje meer rekenkracht, 2 GB meer geheugen en een aangepaste luchtkoeling.

Grote schade door beveiligingsupdates Windows

Recente beveiligingsupdates van Microsoft voor kwetsbaarheden in alle ondersteunde Windows versies veroorzaken problemen en schade.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er