Thunderbolt 2015 met nieuwe pluggen, 40 Gb/s en 100-watt oplaadfunctie

Redactie
0

Met de volgende generatie CPU Skylake is Intel van plan om de Thunderbolt-interface te converteren naar PCI Express 3.0 en komt met compactere stekkers om aanzienlijk hogere prestaties te behalen, vergelijkbaar met de plannen van USB Power Delivery.

De huidige Thunderbolt connector

De huidige Thunderbolt connector

Thunderbolt moet nog sneller en veelzijdiger worden: Volgens informatie van de Chinese website WCCF Tech, is Intel van plan om de 2.015 controller chips, codenaam Alpine Ridge, die via PCIe 3.0 communiceren met de te verwachten Skylake processors te introduceren. PCIe 3.0 behaalt twee maal de netto overdrachtssnelheid van PCIe 2.0 en Thunderbolt zal dan i.p.v. tot 20 Gbit/s nu tot 40 Gbit/s kunnen gaan.

Of de huidige Thunderbolt (TBT) stekkers en kabels voldoende zijn, is nog onduidelijk: De onofficiële presentatiedia, die WCCF Tech heeft vrijgegeven, vermeldt ook nieuwe plugs met 3 mm hoogte. In de stekkers van de elektrische en optische TBT-kabels zitten specifieke transceiverchips die deze enorme signaalfrequenties mogelijk moeten maken. De huidige TBT transceivers zijn waarschijnlijk niet geschikt om de voor volgend jaar geplande datasnelheden aan te kunnen.

De nieuwe pluggen worden door Intel ook geassocieerd met een significant hoger vermogen tot 100 watt, die TBT in de toekomst moet kunnen leveren, specifiek voor het opladen van batterijen van mobiele apparaten. Deze waarde komt overeen met de plannen van de USB-branchevereniging die dit ook onder Intel’s leiding voor USB Power Delivery (USB PD) plant. Dit zal ook alleen werken met nieuwe kabels en connectoren: type C volgens de USB 3.1. Net als voor USB type C moeten er voor de nieuwe TBT-plug ook adapters voor​ ​oudere kabels komen.

PCH-Serie-8-Blockschaltbild-800-5c4eb12a5af8122b

Blokschema LGA1150 platform met serie – 8 – PCH: DMI 2.0 komt overeen met PCIe 2.0 x4.

Intel Blokschakelschema Series 8 (LGA1150 CPU PCH)

De hogere data transferrate komt niet alleen de PCIe transfers via TBT ten goede, maar moet het ook mogelijk maken om twee 4K- resp. twee UHD displays achter elkaar via een enkele kabel aan te sluiten. De Intel-sheet vermeld daarbij DisplayPort 1.2 en HDMI 2.0, die laatste via adapter of “LPSCon” – helaas zonder uit te leggen wat het betekent.

Nog afgezien van Thunderbolt is de PCIe 3.0 connectie van Skylake ook interessant voor andere systemen – tenminste als dat betekent dat Intel eindelijk niet langer alleen de 16 PCIe lanes voor de grafische kaart (PCI Express voor Graphics, PEG ) tot 8 Gb/s versnelt, maar ook de Direct Media Interface (DMI) tussen de CPU en chipset of Platform Controller Hub (PCH). Dan zou het zinvol zijn om SATA Express te verbinden met SATA 3.2 met PCIe 3.0-snelheid of ook PCIe 3.0-SSD’s in m.2 format. Maar dat zou weer betekenen dat er in 2015 weer nieuwe chipsets komen – nieuwe moederborden voor Skylake processors zouden ook nodig zijn indien, zoals gepland, DDR4 geheugen wordt gebruikt . ( Ciw/ple)

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er