‘The Witch’: ’s werelds oudste computer herrijst

Redactie
0

Je zou kunnen zeggen dat ’s werelds oudste werkende computer vandaag opnieuw het levenslicht ziet. Onder toeziend oog van zijn oorspronkelijke makers wordt vandaag namelijk de computer ‘The Witch’ gepresenteerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst geactiveerd, zijn Britse wetenschappers er na 3 jaar werk in geslaagd de sinds 1997 in ruste zijnde pc opnieuw te activeren. Daarmee is het de oudste werkende pc ter wereld.

Het apparaat had oorspronkelijk de naam Harwell Dekatron en werd ingezet ten behoeve van het Britse atoomonderzoek. De logge 2,5 duizend kilo zware machine al snel door verbeterde apparatuur overbodig gemaakt – het vermenigvuldigen van twee cijfers duurde al gauw 10 seconden – en werd overgedragen aan de Wolverhampton University, waar hij de naam ‘Witch’ (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) kreeg. In 1973 werd de machine in een museum in Birmingham gestald, tot het museum in 1997 moest sluiten en de ‘Witch’ uit elkaar gehaald werd.

Conservator Delwyn Holroyd restaureerde de computer in een tijdsspanne van 3 jaar, had daarbij opvallend weinig nieuwe componenten nodig, maar gaf aan dat de onderdelen behoorlijk vies geworden waren. Schoongemaakt en wel, wordt vandaag de hernieuwd in werking gesteld oudste computer ter wereld in Bletchley Park gepresenteerd.

Deel dit artikel

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er