‘The Witch’: ’s werelds oudste computer herrijst

Redactie
0

Je zou kunnen zeggen dat ’s werelds oudste werkende computer vandaag opnieuw het levenslicht ziet. Onder toeziend oog van zijn oorspronkelijke makers wordt vandaag namelijk de computer ‘The Witch’ gepresenteerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst geactiveerd, zijn Britse wetenschappers er na 3 jaar werk in geslaagd de sinds 1997 in ruste zijnde pc opnieuw te activeren. Daarmee is het de oudste werkende pc ter wereld.

Het apparaat had oorspronkelijk de naam Harwell Dekatron en werd ingezet ten behoeve van het Britse atoomonderzoek. De logge 2,5 duizend kilo zware machine al snel door verbeterde apparatuur overbodig gemaakt – het vermenigvuldigen van twee cijfers duurde al gauw 10 seconden – en werd overgedragen aan de Wolverhampton University, waar hij de naam ‘Witch’ (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) kreeg. In 1973 werd de machine in een museum in Birmingham gestald, tot het museum in 1997 moest sluiten en de ‘Witch’ uit elkaar gehaald werd.

Conservator Delwyn Holroyd restaureerde de computer in een tijdsspanne van 3 jaar, had daarbij opvallend weinig nieuwe componenten nodig, maar gaf aan dat de onderdelen behoorlijk vies geworden waren. Schoongemaakt en wel, wordt vandaag de hernieuwd in werking gesteld oudste computer ter wereld in Bletchley Park gepresenteerd.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er