‘The Witch’: ’s werelds oudste computer herrijst

Redactie
0

Je zou kunnen zeggen dat ’s werelds oudste werkende computer vandaag opnieuw het levenslicht ziet. Onder toeziend oog van zijn oorspronkelijke makers wordt vandaag namelijk de computer ‘The Witch’ gepresenteerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst geactiveerd, zijn Britse wetenschappers er na 3 jaar werk in geslaagd de sinds 1997 in ruste zijnde pc opnieuw te activeren. Daarmee is het de oudste werkende pc ter wereld.

Het apparaat had oorspronkelijk de naam Harwell Dekatron en werd ingezet ten behoeve van het Britse atoomonderzoek. De logge 2,5 duizend kilo zware machine al snel door verbeterde apparatuur overbodig gemaakt – het vermenigvuldigen van twee cijfers duurde al gauw 10 seconden – en werd overgedragen aan de Wolverhampton University, waar hij de naam ‘Witch’ (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) kreeg. In 1973 werd de machine in een museum in Birmingham gestald, tot het museum in 1997 moest sluiten en de ‘Witch’ uit elkaar gehaald werd.

Conservator Delwyn Holroyd restaureerde de computer in een tijdsspanne van 3 jaar, had daarbij opvallend weinig nieuwe componenten nodig, maar gaf aan dat de onderdelen behoorlijk vies geworden waren. Schoongemaakt en wel, wordt vandaag de hernieuwd in werking gesteld oudste computer ter wereld in Bletchley Park gepresenteerd.

Deel dit artikel

Lees ook

Malware in Chrome Web Store voor browserextensies ontdekt

In de Google Chrome Web Store zijn verschillende extensies voor Google Chrome ontdekt die naast de gewenste functies ook malware bevatten. Gebruikers ...

Computex: Asus komt met nieuwe producten en samenwerking

Op Computex in Taipei heeft Asus nieuwe producten en een samenwerking aangekondigd die gericht zijn op de zakelijke markt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er