Test: bellen met instant messengers

Redactie
0

Bellen met een chat-app op je smartphone in plaats van de telefoon-app wordt steeds populairder. We onderzochten van de acht populairste chat-apps hoe goed je ermee kunt bellen en wat de verborgen kosten zijn.

Veel mensen bellen nauwelijks meer met een vaste telefoon en zelfs niet mobiel. Ze sturen liever berichtjes via WhatsApp of andere instant-messengers. Tegenwoordig worden die apps zelfs gebruikt om mee te bellen. Dat gaat gemakkelijk en is goedkoop. Daarnaast leveren ze vaak ook nog eens betere spraakkwaliteit en versleutelen ze de gesprekken.

Als je een abonnement waarmee je onbeperkt kunt bellen toch wat duur vindt en geen abonnement kunt vinden waarmee je goedkoop naar vrienden in het buitenland kunt bellen, stap je al gauw over op bellen via internet. Er zijn veel messenger-apps die dat ondersteunen. WhatsApp is het bekendste voorbeeld, maar veel gebruikers vertrouwen eigenaar Facebook niet meer. We hebben WhatsApp vergeleken met zeven alternatieven die eveneens een belfunctie aanbieden, van Apples FaceTime tot en met Wire. We hebben FaceTime getest met iOS en de andere apps met Android.

bellen_messenger

Als je iemand Facebooks Messenger wilt bellen, heb je geen telefoonnummer nodig: je kiest hem uit in het chatvenster.

Bellen zonder kosten?

Het bellen met de apps lijkt ogenschijnlijk gratis te zijn. De apps kosten niets en je installeert en configureert ze in een handomdraai. Voor het gebruik ervan betaal je echter indirect, want als je via het mobiele netwerk belt, gaan de data die je met een gesprek verbruikt van je bundel af. Wanneer je via een wifiverbinding belt, bel je doorgaans via een breedbandverbinding en hoef je je geen zorgen te over extra kosten voor je databundel. Pas echter wel op met een wifiverbinding met een draadloze router die op zijn beurt bijvoorbeeld via een 3G- of 4G-dongle met internet verbonden is.

Lees de rest van het artikel met de testresultaten in c’t 5/2016 vanaf pagina 70.

Deel dit artikel

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er