Steeds meer glasvezel in Europa

Redactie
0

In de eerste helft van 2012 is het aantal huizen in Europa met glasvezel (Homes Passed) en het aantal daadwerkelijk aangesloten huishoudens (Subscriber) met ongeveer 16 procent gestegen. Dat blijkt uit het laatste onderzoek van marktonderzoeker IDATE in opdracht van de FTTH Council Europe.

Volgens het onderzoek waren er half 2012 in de 27 EU-landen en in negen andere meegenomen landen (Andorra, Kroatië, IJsland, Israël, Macedonië, Noorwegen, Servië, Zwitserland en Turkije) in totaal bijna zes miljoen huishoudens die via een in het gebouw (FTTB) of zelfs tot in de woning (FTTH) aangelegde glasvezelkabel van snelle internetdiensten voorzien werden. Nog eens 32 miljoen huishoudens zouden direct aan te sluiten zijn. Voor Rusland levert het onderzoek 5,2 miljoen FTTH/B-aansluitingen en 15,8 miljoen direct aansluitbare huishoudens op.

In de ranking van de (EU27+9)-landen gaan Litouwen met een aansluitpercentage van 30 procent van de huishoudens, Noorwegen (18 procent) en Zweden (14,5 procent) aan kop. In totaal 22 landen halen een FTTH/B-aansluitpercentage van meer dan één procent, voor het eerst ook Luxemburg (1,5 procent) en Spanje (1,4 procent). Nederland zit in de onderste middenmoot van de lijst. Duitsland en Engeland zitten niet in het onderzoek.

Bron: FTTH Council

Deel dit artikel

Lees ook

Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Microsoft is bezig met het consistent en gemakkelijk toegankelijk maken van het instellen van standaard-apps in Windows 11. Het bedrijf is van plan om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er