Startschot Windows 8

Redactie
0

Vandaag gooit Microsoft met Windows 8 de nieuwste versie van zijn besturingssysteem in de strijd. Het nieuwe systeem is er in vier versies: Windows 8 (Core), Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise en Windows RT. In de winkel kun je alleen de versies Core en Pro kopen, Windows 8 Enterprise is alleen voor klanten die een contract met Microsoft afsluiten en Windows RT kun je alleen voorgeïnstalleerd op ARM-tablets krijgen. Klassieke Windows-programma’s draaien niet onder Windows RT, daar ben je aangewezen op het aanbod in de Store.

De Core-versie is bedoeld voor thuisgebruik. Ten opzichte van Windows 8 Pro ontbreekt de Bitlocker voor het versleutelen van harde schijven, EFS voor het versleutelen van bestanden en de Hyper-V-client. Ook toegang via Remote Desktop en lid worden van een domein is niet mogelijk met de Core-versie. Met de Enterprise-versie krijg je de volledige functionaliteit. Bovenop de functies van de Pro-versie heeft die ook nog Branch Cache, Direct Access en Applocker. Windows To Go, een Windows-installatie op een usb-stick, en het installeren van apps buiten de Store om is ook voorbehouden aan de Enterprise.

De systembuilder-versies van Windows 8 en Windows 8 Pro zijn al een paar dagen uitDe ‘gewone’ versie kost 90 euro en voor de Pro-versie moet je 130 euro neertellen. Voor de normale verkoopversie (retail) hanteert Microsoft een adviesprijs van 130 euro voor Windows 8 Core en 280 euro voor Windows 8 Pro. Vooralsnog kun je alleen de retailversie van Windows 8 Pro kopen. De Core-versie is pas vanaf februari 2013 in een mooi doosje te krijgen.

Prijzen Windows 8
VakhandelTot 31-01-2012Vanaf 01-02-2013
Windows 8niet beschikbaar€ 199,99
Windows 8 Pro€ 59,99€ 279,99
Electronic Software Distribution
Windows 8niet beschikbaar€ 119,99
Windows 8 Pro€ 29,99alleen vakhandel


Momenteel kan het ook goedkoper dankzij een upgrade-actie van Microsoft. Het goedkoopst krijg je Windows 8 met een nieuwe pc. Als je na 2 juni een computer met Windows 7 (Home Premium of hoger) gekocht hebt, krijg je na registratie bij windowsupgradeoffer.com de downloadversie van Windows 8 Pro voor 15 euro. Ben je in een bezit van een licentie voor Windows 7, Vista of XP, dan betaal je vanaf vandaag in de Microsoft Store 30 euro voor een upgrade naar Windows 8 Pro. Met de upgradelicentie mag je Windows 8 niet op een andere pc installeren (een dual-boot naast het oude besturingssysteem mag wel). Beide acties lopen nog tot eind januari 2013.

Als je de nieuwe Windows wilt uitproberen voor je hem koopt, kan dat met een 90-dagen-testversie van Windows 8 Enterprise. Installeren zonder licentiekey zoals bij Windows 7 kan niet meer met Windows 8. Beslis je uiteindelijk om een licentie te kopen, dan moet je Windows opnieuw installeren.

In c’t 11/2012 stond al een uitgebreide test met de definitieve versie en gaven we een introductie in het programmeren van apps. Meer informatie over de bijbehorende nieuwe hardware, het upgraden, de apps uit de nieuwe Windows Store en het toevoegen van het vertrouwde startmenu staat allemaal in c’t 12/2012, die vanaf 13 november in de winkel ligt!

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er
Alex Staartjes
Lezer
Alex Staartjes

Ik had eerst mijn bedenkingen over het nut van overstappen naar W8. Maar de huidige aanbieding om een upgrade te kopen voor €29.99 was onweerstaanbaar. Ook omdat de support voor W7 al in de loop van volgend jaar wordt gestopt.
De upgrade verliep zeer soepel het enige probleempje was mijn Logitech Gamepad F710, die werkte niet meer, de oplossing was echter snel geGoogled, dus die doet het nu ook.
W8 is een aanrader, zeker voor deze prijs, gewoon doen voor 01-02-2013, OS voelt snel aan. De nieuwe werkwijze vergt wel enige gewenning.