Standaard voor grotere mSATA-SSD’s op komst

Redactie
0

Met mSATA-SSD’s is het straks mogelijk om zeer compacte notebooks te bouwen. De nieuwe schijven zien er uit als een PCI Express mini card, maar het gaat toch echt om SATA-signalen. Het nadeel van deze SSD’s is dat ze slechts 51 × 30 × 5 mm groot zijn, waardoor er relatief weinig ruimte is voor opslagcapaciteit. Bij vier à vijf NAND-flashgeheugenchips houdt het op. De grootste mSATA-SSD’s bieden momenteel 256 GB.

Om bijvoorbeeld een ultrabook van meer dan 512 GB opslagruimte te voorzien, werkt Intel nu blijkbaar aan een opvolgende standaard voor mSATA: met de zogenaamde Next Generation Form Factor (NGFF) moeten mSATA-SSD’s van verschillende grootte gestandaardiseerd worden.

Er wordt nagedacht over bijzonder kleine exemplaren van 20 of 42 millimeter, maar ook over langere dan tot dusver met 60, 80 of 120 mm voor meer opslagcapaciteit. Daarop zouden dan meer flashchips passen, waardoor mSATA-SSDs sneller kunnen werken.

Volgens het Taiwanese Digitimes zouden mSATA-modules met een lengte van 42, 60 en 80 mm momenteel tot de grootste kanshebbers horen om in de nieuwe NGFF-standaard te worden opgenomen. De standaard moet in september klaar zijn. In 2013 zouden dan ultrabooks met NGFF-SSD’s kunnen verschijnen.

Apple gebruikt in haar MacBook Air al een tijdje speciale ‘Blade-X-gale’-modules van Toshiba die 108 mm lang zijn. Deze modules wijken af van de traditionele mSATA-standaard. Geheugenspecialist Other World Computing (OWC) biedt deze aan met maximaal 360 GB om je computer te upgraden. 

Meer over

SSD

Deel dit artikel

Lees ook

Android 11 getest – kleine verbeteringen voor meer gebruiksgemak

Android 11 verbetert de meldingen en maakt smarthomebediening makkelijker toegankelijk. We hebben de nieuwste versie getest.

Intel geeft informatie over nieuwe generatie processors

De volgende generatie Intel ‘Alder Lake’ processors die gepland staat voor 2021, zullen nieuwe functies introduceren, waarvan Intel onlangs enkele hee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er