Sony maakt muziek beschikbaar in 360 Reality Audio

Daniel Dupré
0
360 reality audio

(Bron: Sony)

Sony heeft de eerste 1000 tracks in zijn 360 Reality Audio formaat beschikbaar gemaakt. Vanaf eind oktober kunnen luisteraars via de streamingdiensten Amazon Music HD, Deezer, nugs.net en Tidal naar muziek in dit formaat luisteren. Sony werkt bovendien samen met Napster om de beschikbaarheid van de streamingoplossing verder uit te breiden. De content zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor consumenten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan.

Volgens Sony biedt 360 Reality Audio een “driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt”. Hiervoor gebruikt Sony een zogenaamde object-based spatial audio technologie. Het bedrijf heeft bij de ontwikkeling van het muziekformaat onder meer samengewerkt met Fraunhofer IIS, de organisatie die onder andere toegepast onderzoek verricht naar MPEG-H 3D-audio.

In de 360 Reality audio-codec worden elementen als de positie, afstand en hoek van bijvoorbeeld instrumenten in de studio meegenomen in de geluidsopnamen. Dit moet resulteren in een muziekbelevenis die zou lijken op die van een liveconcert.

Bekijk hier een video over 360 Reality Audio

 

Sony voorziet in speciale opnameapparatuur voor het creëren van audiocontent en werkt daarbij samen met verschillende platenlabels. Ook kunnen bestaande geluidsopnames worden geconverteerd naar een formaat dat compatibel is met 360 Reality Audio, mits ze zijn opgenomen in meerdere sporen.

Na de 1000 nummers die de komende periode beschikbaar worden gemaakt, zal er na verloop van tijd meer muziek volgen. Onder de geplande 1000 nummers bevindt zich werk van hedendaagse artiesten, maar ook klassiekers van artiesten als Billy Joel en Jeff Beck.

360 Reality Audio is te beluisteren met een koptelefoon of specifieke draadloze luidsprekers, zoals de nieuwe Echo Studio van Amazon. Dit in combinatie met een Android / iOS-smartphone waarop een app van een deelnemende streamingdienst is geïnstalleerd. Of en wanneer de muziek in Nederland beschikbaar zal zijn, heeft Sony niet vermeld.

 

Meer nieuws vind je in c't 06/2024

Meer over

AudioSpeakers

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er