Sony maakt muziek beschikbaar in 360 Reality Audio

Daniel Dupré
0
360 reality audio

(Bron: Sony)

Sony heeft de eerste 1000 tracks in zijn 360 Reality Audio formaat beschikbaar gemaakt. Vanaf eind oktober kunnen luisteraars via de streamingdiensten Amazon Music HD, Deezer, nugs.net en Tidal naar muziek in dit formaat luisteren. Sony werkt bovendien samen met Napster om de beschikbaarheid van de streamingoplossing verder uit te breiden. De content zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor consumenten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan.

Volgens Sony biedt 360 Reality Audio een “driedimensionale muziekbelevenis die luisteraars het gevoel geeft dat het geluid vanuit alle richtingen komt”. Hiervoor gebruikt Sony een zogenaamde object-based spatial audio technologie. Het bedrijf heeft bij de ontwikkeling van het muziekformaat onder meer samengewerkt met Fraunhofer IIS, de organisatie die onder andere toegepast onderzoek verricht naar MPEG-H 3D-audio.

In de 360 Reality audio-codec worden elementen als de positie, afstand en hoek van bijvoorbeeld instrumenten in de studio meegenomen in de geluidsopnamen. Dit moet resulteren in een muziekbelevenis die zou lijken op die van een liveconcert.

Bekijk hier een video over 360 Reality Audio

 

Sony voorziet in speciale opnameapparatuur voor het creëren van audiocontent en werkt daarbij samen met verschillende platenlabels. Ook kunnen bestaande geluidsopnames worden geconverteerd naar een formaat dat compatibel is met 360 Reality Audio, mits ze zijn opgenomen in meerdere sporen.

Na de 1000 nummers die de komende periode beschikbaar worden gemaakt, zal er na verloop van tijd meer muziek volgen. Onder de geplande 1000 nummers bevindt zich werk van hedendaagse artiesten, maar ook klassiekers van artiesten als Billy Joel en Jeff Beck.

360 Reality Audio is te beluisteren met een koptelefoon of specifieke draadloze luidsprekers, zoals de nieuwe Echo Studio van Amazon. Dit in combinatie met een Android / iOS-smartphone waarop een app van een deelnemende streamingdienst is geïnstalleerd. Of en wanneer de muziek in Nederland beschikbaar zal zijn, heeft Sony niet vermeld.

 

Meer nieuws vind je in c't magazine mei/2021

Meer over

AudioSpeakers

Deel dit artikel

Lees ook

Ook Ziggo moet vrije modemkeuze gaan bieden

Vorig jaar bood KPN na enige dwang hun klanten een vrije modemkeuze, en na een uitspraak van de Geschillencommissie moet nu ook VodafoneZiggo klanten ...

Strato lanceert flexibele en schaalbare ServerCloud

Hostingbedrijf Strato introduceert ServerCloud, een serveroplossing waarbij klanten alleen betalen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken. A...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er