Snellere iPods, meer touch

Redactie
0
De nieuwe iPod touch erft het Retina-dsiplay van de iPhone 5 en komt met spraakassistent Siri.

De nieuwe iPod touch erft het Retina-display van de iPhone 5 en komt met spraakassistent Siri.

Apple heeft flink gesleuteld aan de nieuwe versie van de iPod touch. Deze heeft nu een A5-processor, die tot nu toe was voorbehouden aan de iPhone 4S en de iPad 2 en 3. De dualcore-processor biedt niet alleen meer rekenkracht, maar ook meer grafische power. Hij zou zeven keer sneller zijn dan de vorige versie, belangrijk voor onder meer spellen. De resolutie van het ingebouwde Retina-display is minimaal verhoogd naar 1136 × 640 pixels, de beelddiagonaal is net als bij de iPhone 5 van 3,5 naar 4 inch verhoogd. Het display wordt eveneens volgens de In-Cell-methode gemaakt, waardoor het nog maar 6 millimeter dik is.

Zowel de kleinere Lightning-dock-aansluiting, de 5-megapixelcamera achter en de FaceTime-camera voor kennen we al van Apples smartphone. Hetzelfde geldt voor de beeldstabilisatie voor video-opnames, de gezichtsherkenning en de LED-flitser. De Panorama-functie van de iPhone 5 komt nu ook beschikbaar voor de iPod touch, hetzelfde geldt voor de spraakassistent Siri, die hiermee nu op alle actuele iOS-apparaten beschikbaar is.

Behalve WLAN 802.11 a/b/g/n (zowel de 2,4- als de 5,0-GHz-band wordt ondersteund) beheerst de nieuwe iPod touch ook Bluetooth 4.0. Via Airplay Mirroring kun je video’s op je AppleTV afspelen. Aan de achterzijde van de iPod touch zit de Loop, een verzonken knop die naar buiten komt als je er op drukt. Hieraan kun je een polsbandje vastmaken, waarvan de kleuren matchen met die van de iPod touch.

Het polsbandje van de nieuwe iPod touch

Het polsbandje van de nieuwe iPod touch

De vijfde generatie van de iPod touch is er alleen nog met 32 en 64 GB opslagruimte, modellen met 8 en 16 GB zijn vervallen. Het kleurenpalet heeft Apple uitgebreid, naast zwart en wit is de iPod touch nu ook in blauw, groen en rood te krijgen. De prijzen veranderen maar minimaal. Het kleine model kost 319, het grotere 419 euro. De vorige generatie (4G) biedt Apple ook in de toekomst nog aan: de variant met 16 GB kost 209 en met 32 GB 259 euro.

De iPod nano krijgt een groter display, dat nu ook met multitouch-gestures kan worden bediend.

De iPod nano krijgt een groter display, dat nu ook met multitouch-gestures kan worden bediend.

De zevende generatie van de iPod nano wordt iets langer, maar is nog maar 5 millimeter dun. Het display werd vergroot naar 2,5 inch en kan multitouch-gestures verwerken. Het Homescreen toont geen iOS, maar slechts zes icons, waarmee je direct programma’s start of direct naar je muziekverzameling gaat.

De stappenteller en Nike+ zijn wederom present, hetzelfde geldt voor de FM-tuner. Het leuke aan de laatste is dat je nu ook lopende uitzendingen kunt pauzeren en later weer verder kunt afluisteren. Nieuw zijn functies voor het afspelen van breedbeeldvideo’s. Via Bluetooth kun je muziek bijvoorbeeld naar je autoradio sturen en afspelen.

Het model met 8 GB vervalt, die met 16 GB kost 169 euro. Qual kleuren heb je de keuze uit aluminium, zwart, blauw, groen, roze, geel en rood.

De minste veranderingen zijn te bespeuren bij de iPod shuffle. De kleinste iPod in Apples assortiment is nu in dezelfde kleuren als de iPod nano te krijgen. Qua opslag is er niets veranderd, hetzelfde geldt voor de prijs. De iPod shuffle heeft 2 GB geheugen voor een prijs van 49 euro.

De nieuwe iPods moeten vanaf oktober te koop zijn en worden net als de iPhone 5 geleverd met de nieuwe oordopjes, ‘EarPods’.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er