Slechts 20% IT-apparaten consument heeft Windows

Redactie
0

Volgens een onderzoek van Goldman Sachs in samenwerking met IDC staat tegenwoordig op nog maar op 20 procent van de privé gebruikte computers een besturingssysteem van Microsoft. Dat maakte de Seattle Times bekend. In 2000 had Microsoft op de consumentenmarkt nog een aandeel van 93%.

Daarbij moet je wel de vraag stellen in hoeverre bij dit onderzoek de resultaten uit 2000 daadwerkelijk te vergelijken zijn met die van 2012. Het door Seattle Times geciteerde onderzoek rekent tablets en smartphones namelijk ook als computer. Verder zijn er in de loop der tijd andere IT-apparaten bijgekomen die nog meer afwijken van de klassieke pc, met name rond de tv: de Xbox, Apple TV, Google TV et cetera. Het onderzoek blijft daarom vooral een aanwijzing voor een beslissende breuk in de alleenheerschappij van traditionele Windows-pc’s.

Er is nog een kleine troost voor Microsoft: binnen een paar jaar zou het aandeel dankzij de invoering van Windows 8 en Windows Phone 8 weer gaan stijgen tot 26 procent. Volgens de analisten zal dat echter niet genoeg zijn om Apple in te halen. Ook daarvan zal het marktaandeel namelijk stijgen, en wel tot 29 procent, maar analisten verwachten dat Apple op het gebied van tablets voorlopig marktleider zal blijven. De enige die daarom voor de komende jaren als verliezer aangemerkt kan worden, is Google. Het Android-besturingssysteem zal zijn leidende positie wel verdedigen, maar het marktaandeel zal dalen tot 39 procent. Natuurlijk blijft de vraag net als altijd in hoeverre de werkelijkheid zich aan deze prognoses zal houden.

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: in 360 graden bewonderen

Airpano.com toont een uitgebreide collectie van allerlei (vrijwel altijd bloedmooie) 360graden-shots van locaties op deze planeet, die met aardig wat ...

Robuuste Garmin smartwatch met kill-switch

Garmin heeft de tactix Delta aangekondigd, een multisport GPS-smartwatch die voldoet aan militaire normen. De smartwatch heeft bovendien een stealth-m...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er