Sharp presenteert oprolbaar OLED-scherm

Daniel Dupré
1

Sharp display

Sharp heeft een oprolbaar OLED-display ontwikkeld. Het 4K-scherm met een diagonaal van 76 centimeter zou zowel geschikt zijn om te gebruiken als compacte tv of als computerscherm.

Het 30-inch organische scherm voor het oprollen van Sharp weegt 100 gram is maar 0,5 millimeter dik. Het scherm kan worden gebogen en heeft een rol-radius van 4 centimeter. Met een druk op de knop komt het scherm uit de behuizing omhoog gerold.

LG’s oprolbare Signature TV maakte afgelopen jaar furore. Dat scherm heeft een organische lichtgevende laag met daarop kleurenfilters. In het scherm van Sharp zitten echter rode, groene en blauwe subpixels die zelf licht geven. Dat maakt kleurenfilters overbodig, die tot wel twee derde van het gegenereerde licht – en daarmee veel energie – kunnen opslokken.

Voor het aansturen van de pixeltransistors gebruikt Sharp zijn eigen IGZO-techniek. De beeldoptimalisatie heeft het bedrijf samen met het Japanse NHK ontwikkeld. Bewegende beelden toont de oled in een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een refreshrate van 60 beelden per seconde (2160p/60). Een prototype van het scherm zal voor het eerst te bewonderen zijn op de Inter BEE 2019, die momenteel plaatsvindt in Japan.

Sharp scherm

Het 30-inch OLED-scherm schuift met een druk op de knop uit zijn kist. (Bron: Sharp)

Enige tijd geleden had Sharp ook kleinere opvouwbare oled-schermen voor smartphones getoond en ook al de serieproductie hiervan gestart. De productie werd echter gestaakt, omdat het bedrijf naar eigen inschatting het niet kon opnemen tegen de concurrentie uit China en Zuid-Korea. Het is mogelijk dat Sharp zijn kans op succes bij de grotere schermen hoger inschat.

Heel veel gebeurt er momenteel niet op gebied van de grote organische displays. Alleen Samsung heeft onlangs gemeld tot 2025 11 miljard dollar te willen investeren in de ontwikkeling van zogenaamde Quantum Dot OLED’s. Alleen heeft de introductie daarvan enige vertraging opgelopen. Bij de QD-OLED’s gaat het om nanopartikels die op een blauwverlichte organische laag zitten en het blauwe licht naar groen en rood omzetten. De organische laag wordt eerst over de gehele oppervlakte aangebracht, en daarna worden de quantumpunten voor de rode en groene subpixels in het pixelraster aangebracht. QD-OLED’s hebben daarom net als het scherm van Sharp geen kleurenfilter nodig. QD-OLED’s zijn – in theorie tenminste – ook oprolbaar.

(Ulrike Kuhlmann)

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't 08-09/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Steef liefting
Lezer
Steef liefting

Is deze al te koop en zo ja waar dan?