Sharp heeft een oprolbaar OLED-display ontwikkeld. Het 4K-scherm met een diagonaal van 76 centimeter zou zowel geschikt zijn om te gebruiken als compacte tv of als computerscherm.
Het 30-inch organische scherm voor het oprollen van Sharp weegt 100 gram is maar 0,5 millimeter dik. Het scherm kan worden gebogen en heeft een rol-radius van 4 centimeter. Met een druk op de knop komt het scherm uit de behuizing omhoog gerold.
LG’s oprolbare Signature TV maakte afgelopen jaar furore. Dat scherm heeft een organische lichtgevende laag met daarop kleurenfilters. In het scherm van Sharp zitten echter rode, groene en blauwe subpixels die zelf licht geven. Dat maakt kleurenfilters overbodig, die tot wel twee derde van het gegenereerde licht – en daarmee veel energie – kunnen opslokken.
Voor het aansturen van de pixeltransistors gebruikt Sharp zijn eigen IGZO-techniek. De beeldoptimalisatie heeft het bedrijf samen met het Japanse NHK ontwikkeld. Bewegende beelden toont de oled in een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een refreshrate van 60 beelden per seconde (2160p/60). Een prototype van het scherm zal voor het eerst te bewonderen zijn op de Inter BEE 2019, die momenteel plaatsvindt in Japan.
Enige tijd geleden had Sharp ook kleinere opvouwbare oled-schermen voor smartphones getoond en ook al de serieproductie hiervan gestart. De productie werd echter gestaakt, omdat het bedrijf naar eigen inschatting het niet kon opnemen tegen de concurrentie uit China en Zuid-Korea. Het is mogelijk dat Sharp zijn kans op succes bij de grotere schermen hoger inschat.
Heel veel gebeurt er momenteel niet op gebied van de grote organische displays. Alleen Samsung heeft onlangs gemeld tot 2025 11 miljard dollar te willen investeren in de ontwikkeling van zogenaamde Quantum Dot OLED’s. Alleen heeft de introductie daarvan enige vertraging opgelopen. Bij de QD-OLED’s gaat het om nanopartikels die op een blauwverlichte organische laag zitten en het blauwe licht naar groen en rood omzetten. De organische laag wordt eerst over de gehele oppervlakte aangebracht, en daarna worden de quantumpunten voor de rode en groene subpixels in het pixelraster aangebracht. QD-OLED’s hebben daarom net als het scherm van Sharp geen kleurenfilter nodig. QD-OLED’s zijn – in theorie tenminste – ook oprolbaar.
(Ulrike Kuhlmann)
Is deze al te koop en zo ja waar dan?