Screenshots van Edge op Chromium-basis gelekt

Daniel Dupré
0

Afgelopen december kondigde Microsoft aan dat de Edge-browser een nieuwe basis zou krijgen. In plaats van de eigen EdgeHTML-engine zou in toekomst Chromium gebruikt worden. Naast Google Chrome zijn er nog diverse andere browsers die Chromium als basis gebruiken. Opera of Vivaldi zijn hier wellicht de bekendste voorbeelden van.

Er zijn nu screenshots opgedoken die een eerste blik gunnen in de Chromium-variant van Edge. De tech-website Neowin heeft de screenshots uit anonieme bron ontvangen. De screenshots tonen een tussenstadium in de ontwikkeling van de nieuwe browser. In het ontwerp blijft de browser herkenbaar als Edge, maar enkele details verraden de oorsprong van het nieuwe chassis dat Chrome-gebruikers zullen herkennen. Rechts van de adresbalk is er bijvoorbeeld een kleine profielafbeelding zichtbaar. Het zal anderzijds geen verrassing zijn dat Microsoft zijn eigen zoekmachine Bing in de browser heeft geïntegreerd.

Microsoft zegt dat de overstap op Chromium nog dit jaar zal worden afgerond. Edge zal dan niet meer een exclusieve Windows 10-browser zijn, maar ook op oudere Windows-versies te gebruiken zijn. Wellicht zal er ook een macOS-variant in de boeken staan.

Hoewel de aanzet door velen wordt toegejuicht, luidt er ook kritiek: Mozilla zegt dat Microsoft met deze stap alle controle volledig aan Google overlaat. Firefox zou dan als enige onafhankelijke browser overblijven. Mozilla voegt in de verklaring toe dat het altijd zal blijven strijden voor een open web.

(Daniel Berger)

 

Meer nieuws en achtergronden lees je in c't 05/2024

Meer over

Google

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er