SANS Institute lanceert campagne #securethefamily

Redactie
0

Tijdens Cybersecurity Awareness Month bieden experts wereldwijd hulp om de digitale thuisomgeving veiliger te maken.

Oktober staat in het teken van Cybersecurity Awareness Month. In het kader hiervan besteedt security specialist SANS Institute speciaal aandacht aan digitale veiligheid ook buiten het kantoor. Op deze manier wil het bedrijf bewustzijn stimuleren en ondersteuning bieden bij het wereldwijde #Securethefamily-initiatief.

Gedurende het afgelopen jaar zijn we meer digitaal verbonden dan ooit, een trend die de komende jaren onvermijdelijk door zal zetten. Thuiswerken, e-learning en smartdevices in huis spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven. Deze connectiviteit brengt veel voordelen en gemak met zich mee, maar ook risico’s waar niet iedereen – zowel jong als oud – kennis van heeft.

Risico’s voor onze digitale veiligheid zijn overal, maar er zijn stappen die genomen kunnen worden. Het SANS Security Awareness-programma voor #SecureTheFamily biedt praktische tips over het beveiligen van persoonlijke apparaten en data, en hoe gezinnen veilig online kunnen blijven.

Back-ups maken

Het maken van back-ups is essentieel, maar wordt in de praktijk te weinig gedaan. Naast wachtwoorden is het regelmatig maken van back-ups belangrijk om je gegevens veilig te houden. Daarbij is het ook van belang om werk- van privéitems te scheiden om te zorgen dat gevoelige gegevens niet gedeeld worden met onbevoegden.

Veilig wifi

Cruciaal voor je digitale veiligheid is om het wifi-netwerk thuis te beveiligen. Wijzig in ieder geval de naam van het netwerk en zorg voor een wifi-wachtwoord dat voor het gezin te herkennen is, maar buitenstaanders niet makkelijk zullen raden.

Privacy van kinderen

Kinderen zijn veel online, en daarbij kunnen ze aan risico’s worden blootgesteld waaronder cyberpesten en potentiële kwaadwillenden via sociale media en videogaming. Tieners hebben praktisch allemaal beschikking over een mobiel apparaat en zijn zeer actief op allerlei sociale netwerken. Ouders zijn op zoek naar een passend evenwicht tussen veiligheid en toegankelijkheid. Om de privacy van kinderen online in balans te brengen, kunnen ouders de onlineactiviteiten van kinderen controleren en tijdslimieten instellen.

Apparaten beveiligen

Ouders kunnen hun kinderen beschermen door apparaten te beveiligen. Zo kun je voor Android-apparaten een toegangscode instellen, FindMyDevice inschakelen om een verloren apparaat te vinden of te vergrendelen, en een telefoonnummer en/of e-mail instellen om informatie te valideren.

Bij Kindles en e-readers kun je een toegangscode instellen en ook kun je met FindMyKindle een verloren apparaat opsporen en zo nodig vergrendelen. Let er ook op dat persoonlijke gegevens bijgewerkt zijn met een naam en e-mailadres voor het geval dat het apparaat verloren raakt.

Stel ook voor alle Apple-apparaten een toegangscode in, eventueel met gezichtsherkenning, en schakel ook hier FindMyphone in om een verloren apparaat te vinden of te vergrendelen. Gebruik een telefoonnummer en e-mail in om iCloud-informatie te valideren en schakel back-ups in voor iCloud of iTunes.

School-apparaten beveiligen

Apparaten zoals Chromebooks die je kinderen van school krijgen, moet je zeker beveiligen met een wachtwoord. Veel kinderen en tieners proberen de beveiligingsmaatregelen op deze apparaten te omzeilen, dus wees waakzaam voor het gebruik van jailbreaks, hacking en andere technieken die kinderen kunnen toepassen die extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

 

Deel dit artikel

Lees ook

c’t webdev 2025: meld je nu aan als spreker of workshopbegeleider

De jaarlijkse c't 2025-conferentie opent de inschrijving voor sprekers en workshopbegeleiders. Dit evenement dat met name gericht is op devel...

Microsoft vernieuwt Windows Foto’s-app met OCR en meer AI-functies

Microsoft verspreidt een bijgewerkte Foto's-app onder Windows Insiders. De app kan tekst via OCR extraheren en integreert meer kunstmatige intelligent...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er