Samsung Galaxy S9 plus (en zonder plus)

Marco den Teuling
0

Samsung Galaxy S9 plusSamsung heeft in 2018 als eerste smartphonefabrikant zijn nieuwe topmodellen gepresenteerd. De Samsung Galaxy S9 plus en Samsung Galaxy S9 volgen de S8+ en S8 op, die in maart 2017 verschenen.

Echt radicale verschillen zijn er op het eerste gezicht niet. De nieuwe generatie lijkt vooral een evolutie van het randloze design, dat bij de S8(+) geïntroduceerd werd. De nieuwe topmodellen hebben hetzelfde schermformaat als de voorgangers: een 5,8″-oled bij de S9 en een 6,2-inch uitvoering bij de S9+. De resolutie is met 2960 × 1440 pixels ook identiek aan die van de vorige generatie. De vingerafdruksensor bevindt zich opnieuw aan de achterkant, maar ditmaal onder de camera in plaats van ernaast. Voor een vingerafdrukscanner in het scherm was het bij de S9 misschien nog te vroeg.

De verbeteringen van de nieuwe modellen zitten met name in de camera’s. De Samsung Galaxy S9 plus heeft als enige een dubbele camera achterop, beide met 12 megapixels én optische stabilisatie. De ene sensor heeft een F/2.5 diafragma, de andere kan schakelen tussen F/1.5 en F/2.4 – al naargelang de lichtomstandigheden. De gewone S9 heeft alleen de camera met dubbel diafragma. De 8-megapixel frontcamera is voorzien van autofocus. Nieuw is ook een slowmotionfunctie met maximaal 960 beelden per seconde. Daarnaast zijn in samenwerking met hififabrikant AKG stereoluidsprekers ontwikkeld en is ook de bijgeleverde hoofdtelefoon van AKG. De hoofdtelefoonaansluiting blijft bij de S9(+) gehandhaafd. De waterdichtheid blijft hetzelfde (IP68).

De processor in het Europese model is een Exynos 9810 octacore (4 × 2,9 GHz + 4 × 1,9 GHz), een upgrade ten opzichte van de Exynos 8895 die in de S8(+) zit (met 2,3/1,7 GHz). Het werkgeheugen is 4 GB groot gebleven bij de S9, maar de S9+ krijgt een upgrade naar 6 GB. De opslagruimte bij beide modellen blijft 64 GB en is uitbreidbaar met een geheugenkaart. Qua software krijgt de S9(+) Android 8 mee, voorzien van Samsungs Experience 9.0 skin.

De Galaxy S9 plus heeft een adviesprijs van € 949 en de S9 kost € 849 . Beide modellen zijn verkrijgbaar vanaf 16 maart.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

20 jaar Fritzbox: een blik op zowel het verleden als de toekomst

De rode routers hebben zowel in Duitsland als Nederland een aanzienlijke niche veroverd en hebben een loyale schare fans. We kijken in dit artikel nie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er