Samsung 860 QVO-ssd: veel opslag voor weinig

Daniel Dupré
0

De nieuwste hype bij de productie van flash-geheugen is QLC-flash. Zo’n cel kan 4 bit opslaan. De controller moet dus 16 verschillende spanningsniveau’s programmeren en ook weer kunnen uitlezen. Dit duurt langer dan bij TLC- of MLC-flash. Na Intel en Micron brengt nu dus ook Samsung een QLC-ssd, maar dan wel een met een sata-aansluiting.

Volgens de opgaven van Samsung is de 860 QVO maar iets langzamer dan de Samsung 860 Evo-versies met TLC-flash. Dat model is een jaar geleden verschenen waarbij je voor de 2 TB-variant zo’n 730 euro moest betalen. De prijs daarvan is weliswaar inmiddels naar rond de 400 euro gezakt, maar de adviesprijs van de 860 QVO met gelijke capaciteit is met 310 euro toch een beduidend lager. De lagere prijs zou indiceren dat de fabricage van QLC-flash minder kost.

Samsung 860 QVO

Samsung heeft 2 TB opslag op een klein printplaatje ondergebracht. Gezien de hoeveelheid ruimte er nog in de behuizing over is, zijn versies met meer capaciteit zonder meer denkbaar.

Vlotte cache

Ondanks dat QLC-flash iets trager is, noemt Samsung een schrijfsnelheid van 520 MB/s. Die snelheid wordt bereikt door de hoge prestatie van het SLC-cachegeheugen dat uit twee delen bestaat: een statisch bereik van 6 GB en een capaciteitsafhankelijk deel dat bij de 2 TB-versie 72 GB groot is, dus 78 GB in totaal.

Dit wordt bevestigd door metingen die wij met H2benchw met een testmodel van 2 TB hebben uitgevoerd. Nadat 78 GB is geschreven daalt de schrijfsnelheid naar 160 MB/s. Als je een keer zeer grote hoeveelheden schijft, zul je dit dus kunnen merken, bij standaard gebruik echter niet. De schrijfsnelheid van het 1 TB-model daalt volgens Samsung na het vullen van de SLC-cache naar nog maar 80 MB/s.

Bij benaderingen op toevallige adressen hebben we bij het lezen en schrijven rond 90.000 IOPS gemeten, wat praktisch hetzelfde is als bij de 860 Evo. Het stroomverbruik bij gebruik is rond 2,5 watt, als de schijf idle is is het nog maar 0,2 watt. Als de ssd via Link Power Management in de slaaptoestand komt, is het nog maar 20 milliwatt.

32 terabyte

Samsung zegt plannen te hebben om een versie met 8 TB opslag uit te brengen, als er blijkt dat er een markt voor is. Met een nieuwe ssd-controller zou het zelfs mogelijk zijn om een 32 TB -schijf te maken, maar dan wel met een bouwhoogte van 15 millimeter.

De 860 QVO ssd krijgt standaard drie jaar garantie of maximaal 1440 geschreven terabytes (TBW) voor de 4TB-versie. Bij de 2TB-versie is dit 720 TBW en 360 TBW voor de 1TB-versie. De ssd is half december beschikbaar in Nederland. De schijven hebben een adviesprijzen van € 160 (1 TB), € 320 (2 TB) en € 630 (4 TB).

Lutz Labs

 

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er