Ryzen 4000-cpu’s draaien op X470- en B450-moederborden

Daniel Dupré
0

AMD staat fabrikanten toe BIOS-updates voor 400-serie moederborden te ontwikkelen. Daarmee kunnen de aankomende Zen 3-processors alsnog draaien op oudere AM4-modellen.

Chipfabrikant AMD herziet zijn beslissing om de volgende generatie processors met Zen 3-architectuur, ook wel Ryzen 4000 genoemd, alleen te laten draaien op AM4-moederborden met de 500-chipsetserie (X570, B550). Fabrikanten van moederborden kunnen BIOS-updates ontwikkelen voor X470- en B450-moederborden, maar de gebruikers moeten enkele beperkingen accepteren.

Als primaire reden voor de oorspronkelijk geplande beperking noemde AMD de BIOS-geheugenchips, die op de meeste moederborden (ook bij Intel-moederborden) slechts 16 MB opslag hebben en daardoor te weinig ruimte bieden voor alle AM4-processors. De BIOS-updates voor X470- en B450-moederborden met Ryzen 4000 ondersteuning vormen daarom een ‘fork’ die niet meer compatibel is met oudere cpu’s zoals Ryzen 1000 en Ryzen 2000 en wordt parallel aangeboden. Om problemen te voorkomen, moeten gebruikers het flash-proces handmatig uitvoeren – update-tools zullen deze versies niet automatisch aanbieden.

Momenteel werkt AMD aan de distributie van BIOS-updates met de moederbordfabrikanten. AMD is van plan om partners te voorzien van een bijgewerkte AMD Generic Encapsulated Software Architecture (AGESA) voor Ryzen 4000-processors op 400-series moederborden. De moederbordfabrikanten kunnen dan overeenkomstige BIOS-updates ontwikkelen, die AMD als bètaversie als download aanbiedt.

Gebruikers van X470- of B450-moederborden zullen moeten aantonen dat ze een Ryzen 4000-processor hebben gekocht, bijvoorbeeld met een foto of een factuur, en zullen dan een downloadlink ontvangen. AMD wil voorkomen dat gebruikers met een oudere cpu blindelings een BIOS-update installeren en de pc dan niet meer opstart. Voor alle nieuwe kopers beveelt AMD aan een B550-moederbord of nieuwer te kopen, om het volledige updateprobleem te vermijden. Deze verschijnen met nieuwe functies zoals PCI Express 4.0.

Ondertussen beslissen moederbordfabrikanten zelf of ze dergelijke BIOS-updates willen ontwikkelen. Er wordt geen melding gemaakt van de 300-serie (X370, B350); bètaversies zouden de fabrikanten, als ze al worden aangeboden, op eigen initiatief kunnen maken.

 

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er