Robotbase: te mooi om waar te zijn?

Noud van Kruysbergen
0

Begin februari heeft de start-up Robotbase de financiering van een ambitieus Kickstarter-project met succes afgerond door driemaal het gewenste bedrag van 50.000 dollar op te halen. Wat krijg je als je een Roomba-stofzuigrobot voorziet van een tablet op een telescopische bezemsteel? Juist, je eigen ‘Personal Robot’ die er met haar stripfiguurgezichtje niet alleen leuk uitziet, maar met haar kunstmatige intelligentie ook achter je aan hobbelt en op gesproken opdrachten reageert. Tenminste, dat is wat de uitleg van Robotbase op Kickstarter belooft.

personal_robot1De robot zonder armen en benen wordt gepresenteerd met een erg ambitieuze lijst aan functies: het herkennen van gezichten, emoties, objecten en diepte. Daarbij is ze ook nog zelflerend. Op haar ronde basis met wielen kan ze zelfstandig het hele huis door crossen, waarbij ze haar eigen plattegrond opbouwt. Je kunt haar vragen stellen over het weer, het nieuws, informatie etc. Je kunt haar vragen muziek af te spelen, een afspraak te noteren of een recept op te zoeken. Omdat de robot draadloos kan communiceren met alle smart-apparaten in je huis via wifi, Bluetooth, Z-Wave en Zigbee, kan ze ook je verwarming, lampen et cetera bedienen. Als je van huis bent, kun je via haar ingebouwde camera de kamers in je huis in de gaten houden en de status van alle smart-apparaten controleren.

De hardware omvat behalve een high-res touchscreen en 3D-camera ook een hele verzameling sensoren, zoals een accelerometer, gyro, kompas, sensoren voor vochtigheid, temperatuur en CO2. Een speciale app-store moet gaan voorzien in allerhande extra programma’s voor de robot. Met de Artificial Intelligence Personal Robot SDK kun je je eigen apps ontwikkelen en in de store aanbieden. Het hele pakket aan hard- en software draait op een 2,4 GHz dualcore processor met Android 5.0.

Wie als backer van het project 1200 dollar had toegezegd, krijgt in december 2015 een van de eerste robots. De normale verkoopprijs zal bijna 2000 dollar zijn.

 

Meer over

AI

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er