Red Hat koopt bedrijf achter het cluster-filesystem Ceph

Redactie
0

Na GlusterFS komt binnenkort ook het flexibele en moderne cluster-bestandsysteem Ceph onder de hoede van Linux-distributeur Red Hat.

Vandaag werd bekend dat Red Hat de firma Inktank wil overnemen, wat de drijvende kracht is achter het Linux-gebaseerde cluster-bestandssysteem Ceph. Met de aankoop wil de Linux-distributeur zijn storageaanbod verder uitbouwen. In de herfst van 2011 kocht Red Hat nog het bedrijf achter het cluster-bestandssysteem Glusterfs, dat aan de basis staat van de vlak daarna geïntroduceerde Red Hat Storage Server.

Ceph en Glusterfs zijn twee relatief jonge cluster-bestandssystemen voor Linux, waarmee je met behulp van standaard-serverhardware grotere storage-clusters kunt opbouwen. Met dit soort clusters kunnen gegevens redundant worden opgeslagen en kan opslagruimte eenvoudig worden uitgebreid. De software wordt vaak gebruikt in combinatie met OpenStack of Linux-virtualisatieoplossingen. Beide bestandssystemen spelen in dezelfde liga en worden daarom vaak met elkaar vergeleken.

Aanvulling voor Gluster

Nadat de overname bekend werd, gaf Red Hat een FAQ uit waarin het verdrijf stelt dat Inktanks technieken Gluster perfect aanvullen en dat de overname het bedrijf in staat stelt zijn positie in de markt voor software-defined storage (SDN) uit te bouwen. Uit deze en andere uitspraken in de FAQ valt te destilleren dat Red Hat beide cluster-filesystemns zal verderontwikkelen en in zijn producten wil inzetten.

Ceph-pionier Sage Weil, die tevens oprichter en CTO van Inktank is, begroette de overname in een Blog-post. De overname biedt volgens hem de mogelijkheid om de eigen producten verder te verbeteren. Weil hoop bovendien dat door de samenwerking met Red Hat problemen in de Linux-kernel en andere delen van de storage-stack beter opgelost kunnen worden.

Red Hat betaalt circa 175 miljoen dollar voor Inktank. De overname moet al in mei zijn afgesloten. In het verleden hebben verschillende geldschieters in Inktank geïnvesteerd, waaronder anderhalf jaar geleden nog Ubuntu-sponsor en Canonical-oprichter Mark Shuttleworth. (thl)

 

Deel dit artikel

Lees ook

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

Microsoft Teams update met meer dan 50 nieuwe functies

Microsoft is begonnen met het uitrollen van een nieuwe Microsoft Teams update voor de zakelijke klanten. Deze nieuwe update brengt niet alleen extra f...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er