Recordverlies bij HP

Redactie
0

Hewlett-Packard heeft woensdagavond het grootste kwartaalverlies in zijn geschiedenis bekend gemaakt. De wereldwijd grootste computerfabrikant moest in het derde boekkwartaal (tot 31 juli) een verlies van 8,9 miljard dollar in de boeken schrijven. De omzet was met 29,7 miljard dollar maar net driemaal zo hoog als het verlies. In het derde kwartaal van het vorige boekjaar had HP nog een omzet van 31,2 miljard dollar met een winst van 1,9 miljard dollar. HP verwacht ook over het hele boekjaar een verlies, maar dat moet een stuk lager uitvallen dan het huidige kwartaalverlies.

HP’s verlies is toe te schrijven aan afboekingen van ruim negen miljard dollar. De boekwaarde van bijvoorbeeld het merk Compaq en van de in het verleden voor te veel geld overgenomen bedrijven moest verlaagd worden. Afhankelijk van het verdere financiële verloop zouden in het lopende vierde kwartaal extra afschrijvingen noodzakelijk kunnen zijn, zo luidde de waarschuwing van het bedrijf aan financiële analisten. CEO Meg Whitman vroeg de beleggers om geduld, zoals Michael Dell bij de presentatie van de resultaten van Dell eerder al deed. De lopende reorganisatie zou nog een aantal jaren in beslag nemen.

Whitman’s reorganisatieplan voorziet onder andere in het schrappen van 27.000 banen. In 2008 waren er al 24.600 en in 2005 14.500 banen geschrapt. Oudere medewerkers worden met een flinke vergoeding met vervroegd pensioen gestuurd. Dat heeft 1,8 miljard dollar gekost. Zonder de afschrijvingen en reorganisatiekosten zou HP dus een winst gemaakt hebben die iets boven de beursverwachtingen lag.

Desondanks is de situatie ook strategisch niet rooskleurig. De omzet is het vierde kwartaal op rij aan het dalen. Het aandeel HP, dat in het kielzog van de tegenvallende cijfers van Dell in één dag al 3,7 procent aan waarde verloor, belandde woensdagavond nabeurs in een achtbaan. Het eindigde in een extra 4,8 procent verlies.

In alle vier de hoofdonderdelen (Personal Systems, Services, Imaging and Printing en Enterprise Servers, Storage and Networking) zijn de omzetten gedaald. HP Financial Services kon nog op peil blijven, alleen de softwaredivisie zakte flink in omzet. Maar deze twee dragen ieder nog niet eens een miljard dollar aan de totale bedrijfsomzet bij. CEO Meg Whitman maakt zich vooral zorgen over de softwaredivisie. HP heeft vorig kalenderjaar data-analist Autonomy overgenomen, maar deze firma ontwikkelt zich niet naar tevredenheid. Whitman moest Autonomy onder een nieuw management en strenger toezicht stellen.

Ook de winstmarges lopen grotendeels terug. Een uitzondering is het onderdeel Imaging and Printing, maar ook daar zit een addertje onder het gras: de distributeurs en handelaars hebben te grote voorraden onverkochte verbruiksmaterialen. HP wil nu met een reclamecampagne de vraag naar originele HP-inkten en -toners aanzwengelen. Het elektronisch begrenzen van de bruikbaarheid van cartridges en technische obstakels voor compatibel verbruiksmateriaal voldoen blijkbaar niet meer.

Bij de notebooks en computers zijn de voorraden bij de partners in het verkoopkanaal  eveneens onaangenaam groot omdat de vraag net als bij Dell flink is teruggelopen. De terugkeer van HP-tablets, nieuwe ultrabooks en notebook/tablet-hybrids moeten voor een nieuw elan zorgen. In het tweede kwartaal heeft HP op de wereldmarkt voor pc’s echter flinke verliezen geleden en liep het marktaandeel terug met ongeveer 12,1 procent. HP lag nog krap vóór Lenovo.

Beleggers roepen al geruime tijd om een opsplitsing van HP. Whitman ziet daar niets in. Ze heeft achter de schermen veel kleine initiatieven ontdekt die nieuwe producten ontwikkelen. “Hebben we werkelijk zoveel producten nodig, zoveel onderdelen in 166 landen?”, vroeg ze woensdagavond retorisch. Ze wil deze kleinere bedrijfsonderdelen sluiten of verkopen en de vrijkomende middelen gebruiken voor grotere, langdurigere investeringen.   “Focus, focus, focus!”, is haar credo.

Deel dit artikel

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

De streamingdienst Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun Netflix-account delen met anderen. De streamingdienst accepteer...

AVM toont nieuwe FRITZ!-producten op het MWC in Barcelona

Op het MWC in Barcelona toont AVM nieuwe FRITZ!-producten voor thuisnetwerken via 5G, glasvezel, DSL en kabel.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er