Raspbian-desktop gerestyled

Noud van Kruysbergen
0

raspbianVlak voor de feestdagen en het nieuwe jaar werden we aangenaam verrast door een nieuwe release (2014-12-24) van het besturingssysteem voor de Raspberry Pi, Raspbian (Debian GNU/Linux). Het Raspberry Pi team nam Simon Long met jarenlange ervaring in user-interface design in de arm om de LXDE-desktop eens flink onder handen te nemen. Het moet gezegd: door de opgeruimde desktop met alleen een menubalk en een prullenbak heeft de Raspbian-desktop het hobby-imago van zich afgeschud en kan het zich qua uitstraling meten met andere moderne Linux-desktops.

Wat meteen opvalt na het starten van de desktop met het commando ‘startx’, is de strak gestylede en vooral lege desktop met een menubalk (panel) boven- in plaats van onderaan. De reden voor het verplaatsen van de menubalk was volgens Long dat feit dat we in de westerse landen van linksboven naar rechtsonder lezen. Het panel bevat aan de linkerkant een duidelijk herkenbare knop voor het (verbeterde) menu, daarnaast snelkoppelingen voor de browser Epiphany, het bestandsbeheer, de terminal, Mathematica en de bijbehorende Wolfram-programmeertaal. Aan de rechterkant zit een widget met de cpu-belasting en de digitale klok. Het aantal menucategorieën is verkleind, zo is onder meer de categorie ‘other’ verdwenen omdat dat toch alleen een vergaarbak was voor van alles.

Behalve Raspbian is natuurlijk ook de NOOBS-image (1.3.11) vernieuwd. Hij bevat naast Raspbian ook de voor de Pi aangepaste distributies Pidora, Arch Linux, openELEC, RaspBMC en RiscOS. Het hele verhaal is te lezen op de officiële Raspberry Pi-blog onder het kopje “Changes to the Raspbian user interface”

 

Deel dit artikel

Lees ook

PCIe in plaats van SATA als interface voor harde schijven

Jason Adrian, hardware-architect bij Microsoft, stelt voor om de sata-interface van harde schijven te vervangen voor PCI Express, inclusief het NVMe-p...

Asus kondigt AMD B550 moederborden aan

Asus heeft een nieuwe serie moederborden aangekondigd met de nieuwste AMD B550-chipset. De chipset introduceert PCI Express 4.0 op mainstream moederbo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er