Raspbian-desktop gerestyled

Noud van Kruysbergen
0

raspbianVlak voor de feestdagen en het nieuwe jaar werden we aangenaam verrast door een nieuwe release (2014-12-24) van het besturingssysteem voor de Raspberry Pi, Raspbian (Debian GNU/Linux). Het Raspberry Pi team nam Simon Long met jarenlange ervaring in user-interface design in de arm om de LXDE-desktop eens flink onder handen te nemen. Het moet gezegd: door de opgeruimde desktop met alleen een menubalk en een prullenbak heeft de Raspbian-desktop het hobby-imago van zich afgeschud en kan het zich qua uitstraling meten met andere moderne Linux-desktops.

Wat meteen opvalt na het starten van de desktop met het commando ‘startx’, is de strak gestylede en vooral lege desktop met een menubalk (panel) boven- in plaats van onderaan. De reden voor het verplaatsen van de menubalk was volgens Long dat feit dat we in de westerse landen van linksboven naar rechtsonder lezen. Het panel bevat aan de linkerkant een duidelijk herkenbare knop voor het (verbeterde) menu, daarnaast snelkoppelingen voor de browser Epiphany, het bestandsbeheer, de terminal, Mathematica en de bijbehorende Wolfram-programmeertaal. Aan de rechterkant zit een widget met de cpu-belasting en de digitale klok. Het aantal menucategorieën is verkleind, zo is onder meer de categorie ‘other’ verdwenen omdat dat toch alleen een vergaarbak was voor van alles.

Behalve Raspbian is natuurlijk ook de NOOBS-image (1.3.11) vernieuwd. Hij bevat naast Raspbian ook de voor de Pi aangepaste distributies Pidora, Arch Linux, openELEC, RaspBMC en RiscOS. Het hele verhaal is te lezen op de officiële Raspberry Pi-blog onder het kopje “Changes to the Raspbian user interface”

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Asus community event met onze lezers

Op woensdag 21 maart organiseerde Asus een event om hun nieuwe line-up van laptops te laten zien, waaronder de nieuwe Asus ZenBook Duo. Wij mochten ee...

Met deze Viaplay aanbieding kijk je met 20 procent korting naar o.a F1

Wil je graag met een leuke korting naar Formule 1, Premier League of Bundesliga voetbal kijken? Normaal gesproken kost dit 15,99 euro per maand, maar ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er