Previewversie van nieuwe Windows Terminal

Noud van Kruysbergen
0

Er is een previewversie van Windows Terminal beschikbaar, het nieuwe Wind0ws 10-consolevenster. Daarin zijn CMD, PowerShell en WSL onder één dak samengebracht.

Microsoft heeft zoals aangekondigd een preview van de Windows Terminal in zijn Store uitgebracht.

(Foto devblogs.microsoft.com)

De klassieke Opdrachtprompt(CMD), het PowerShell-framework en de Linux-compatibiliteitslaag WSL (respectievelijk WSL 2) moeten op Windows 10-systemen al vrij snel over één centrale commandopost beschikbaar zijn. Onder de naam Windows Terminal is er een nieuw consolevenster in een previewversie (natuurlijk gratis) in de Microsoft Store.

Microsoft heeft de release van Windows Terminal in zijn Store al begin mei van dit jaar aangekondigd. In eerste instantie was het opensource project alleen beschikbaar om zelf te compileren in een apart ingerichte GitHub-repository. Nu kan iedereen het uit de Store downloaden en testen. Dat kan op een computer (ARM64, x64, x86) met Windows 10 vanaf build 18362.0 (versie 1903). Je kunt hem bovendien op een XBox One gebruikt.

Tot aan de release van de eerste definitieve versie (Windows Terminal 1.0), die voor de winter van 2019 gepland is, moet de preview in de Store regelmatig van bugfixes en functieuitbreidingen worden voorzien.

conhost.exe nu ook opensource

Windows Terminal lost in de toekomst conhost.exe af, die de basis voor zowel cmd.exe al PowerShell (powershell.exe) en PowerShell Core (pwsh.exe) wsa.

De vraag waarom men conhost.exe niet eenvoudig bijgewerkt heeft en van nieuwe features voorzien, werd door Microsoft in een blog beantwoord bij de aankondiging in mei: de ontwikkeling is vooral gefocust op de compatibiliteit met oudere commandline-tools en skripts. Zonder al te grote moeite zou het amper mogelijk zijn geweest om aan de conhost.exe-interface noemenswaardige verbeteringen toe te voegen.

Als je in de broncode van conhost.exe geïnteresseerd bent, kun je die sinds mei ook in de terminal-repository vinden.

Meerdere tabbladen, modern uiterlijk en eigen shortcuts

Sommige van de verbeteringen die Windows Terminal in vergelijking met conhost.exe nu al heeft, worden door Microsoft in zowel de oorspronkelijke aankondiging als in een blogitem over de preview-release genoemd.

Er is nu onder meer de mogelijkheid om meerdere tabbladen tee open en eigen shortcuts te definiëren met behulp van een JSON-bestand (profiles.json). Die profiles.json moet het aanmaken van meerdere profielen en daarmee ook verschillende configuratiemogellikheden voor verschillende shells en applicaties bieden. Ook het uiterlijk van het consolevenster moet met profiles.json aan te passen zijn – bijvoorbeeld door het kiezen van eigen achtergrondafbeeldingen, color-schemes en dergelijke.

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er