Politie gaat AI gebruiken voor cold cases

Alieke van Sommeren
0

De Nederlandse politie gaat voor het oplossen van cold cases gebruikmaken van AI. Hiermee moet het makkelijker worden om te bepalen welke van de onopgeloste zaken kansrijke sporen hebben, waarbij met gebruik van nieuwe forensische technieken de kans op een doorbraak aanzienlijk groter wordt.

Op dit moment lopen de coldcaseteams bij hun onderzoeken tegen een praktisch probleem aan: er is geen overzicht van cold cases gerangschikt naar kansrijkheid. En daar moet kunstmatige intelligentie verandering in gaan brengen. De naar schatting 25 miljoen pagina’s in duizenden papieren dossiers moeten worden doorgespit. Slechts 15 procent hiervan is gedigitaliseerd. Op dit moment maakt een forensisch rechercheur een handmatig sporenbeeld, wat gemiddeld vijf tot dertig dagen tijd kost.

Meer inzicht

In het huidige tempo duurt het nog tientallen jaren om de sporen in de bij benadering 1500 cold cases inzichtelijk te krijgen. Om die reden is een systeem gebouwd dat heeft geleerd de gedigitaliseerde dossiers te lezen en automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. De volgende fase is het systeem ‘trainen’ om een gedetailleerd sporenbeeld uit een dossier te halen en daarna een overzicht van alle cold cases te genereren, gerangschikt naar kansrijkheid. De cold cases moeten nog wel verder worden gedigitaliseerd. De politie denkt met systemen als deze in de toekomst veel meer te kunnen, zoals verbanden zien tussen zaken of gebruik in openstaande cases.

Meer over

AI

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er