Poederprinter voor thuis

Redactie
0

Pwdr Model 0.1 is een nieuwe 3D-printer voor op je eigen bureau. Het opensource-apparaat is ontwikkeld door Alex Budding als afstudeerproject aan de Universiteit Twente. Vorige week publiceerde hij het project op Thingiverse. Bijzonder is het gebruikte proces op basis van poeder. Andere 3D-thuisprinters werken tot nu toe met fused depositing modeling (FDM), waarbij een verhitte plastic draad door een spuitkop geperst wordt. De objecten worden dan laag voor laag uit de half vloeibare kunststof opgebouwd.

Het zogeheten 3DP-proces dat Pwdr gebruikt is ontwikkeld aan het MIT en werd tot nu toe alleen voor professionele printers gebruikt. De printer bedekt de printtafel laagje voor laagje met poeder en plakt met een bindmiddel selectief de delen aan elkaar die onderdeel van het object worden. De geprinte objecten zitten uiteindelijk in een blok van poeder dat eraf geborsteld moet worden.

Net als veel andere 3D-printers bestaat de Pwdr uit metalen stangen, aandrijfriemen en kunststof platen. De stapmotoren en de printkop worden aangestuurd met een Arduino. Alle benodigde software, elektronische schema’s en technische tekeningen zijn te vinden op GitHub. De printer moet met allerlei materiaal overweg kunnen. Hij is in ieder geval getest met gipspoeder en aluminiumoxide. Dat laatste is met 300 euro per kilo alleen nogal duur voor thuis.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er