PIXEL: nieuwe desktop voor Raspbian

Noud van Kruysbergen
0

pixel1Het Raspbian-project voor de Raspberry Pi heeft een nieuwe desktopomgeving met de naam PIXEL uitgebracht. Behalve veel visuele veranderingen zitten er ook nieuwe programma’s in de nieuwe image, bijvoorbeeld een nieuwe browser.

De naam PIXEL zou niet van Google zijn gejat, maar staat volgens een blogpost van Simon Long, ontwikkelaar van de nieuwe desktop, voor Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight. Tot nu toe gebruikte het op Debian gebaseerde besturingssysteem gebruik het eveneens slanke LXDE.

De nieuwe desktop zit in de huidige image van Raspbian en de vernieuwingen zijn hoofdzakelijk cosmetisch van aard. Bij het opstarten word je meteen al verrast door een splashscreen in plaats van de gebruikelijke bootmeldingen in de console. Op het splashscreen kun je het versienummer van het systeem zien. In het desktoppakket zitten nu ook 16 landschapsfoto’s voor de achtergrond van de desktop. Die staan in de directory /usr/share/pixel-wallpaper/.

Ook de pictogrammen zijn helemaal opnieuw ontworpen. Ze moeten er zowel speels als serieus uitzien. Het systeem laat geen pictogrammen meer zien in de menu’s van programma’s. Daardoor moeten die overzichtelijker worden. De rode en gele meldingen voor onderspanning of een te hoge temperatuur van de Pi heeft de ontwikkelaar vervangen door een bliksemschicht en een thermometer.

Ook vensters hebben een nieuw uiterlijk gekregen. Ze moeten nu meer lijken op de vensters van de huidige Apple- en Windows-desktops. Zoals altijd meldt Raspbian de gebruiker automatisch aan. Als je dat niet wilt, kun je kiezen voor het nieuwe inlogscherm, dat er hetzelfde uitziet als de ingestelde desktopachtergrond.

Een veelgevraagde optie was het deactiveren van Bluetooth en wifi. In het menu zitten daar nu ook opties voor. Dat moet niet alleen met de geïntegreerde wifi en Bluetooth van de Pi 3 werken, maar ook met de meeste externe adapters.

Chromium als browser in plaats van Epiphany

Er zitten een paar nieuwe programma’s in de nieuwe Raspbian. De browser Epiphany is vervangen door de Google browser Chromium, waar standaard ook meteen een adblocker (uBlock Origin) inzit om ervoor te zorgen dat internetten op de kleine Pi niet trager verloopt dan nodig. Een andere add-on die er ook al in zit is h264ify. Daar kunnen YouTube-filmpjes de hardwareversnelling van de Pi mee gebruiken.

In de image zit een server en een viewer van RealVNC. Als je xrdp gebruikt voor het op afstand bedienen van een Pi, moet je dat uitschakelen voordat je RealVNC gaat gebruiken. Een ander programma is de Sense HAT Emulator. Die was al langer beschikbaar, maar zit nu voor het eerst in de Raspbian-image. Daar kun je de sensors en ledmatrix van die uitbreidingskaart virtueel mee gebruiken voor bijvoorbeeld het ontwerpen van een programma dat de Sense HAT gebruikt. Veel programma’s zijn geüpdated, zoals de visuele programmeertaal Scratch.

Bestaande gebruikers kunnen Raspbian rechtstreeks updaten. Voor het opnieuw installeren zijn er images beschikbaar in de downloadsectie van raspberrypi.org. De standaard Raspbian-image neemt wel meer dan 4 GB ruimte op een sd-kaart in beslag.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er