Pixel-desktop uitgebracht voor pc en mac

Redactie
0

Vandaag verscheen er een onverwacht kerstcadeautje van de Raspberry Pi Foundation: de Pixel-desktop is uitgebracht voor x86-platforms (pc en mac). Je kunt hem downloaden in de vorm van een kant-en-klaar ISO-bestand met de nieuwe Pixel (nog wel in een experimentele versie) en Debian. Deze ISO kun je op een usb-stick flashen en daarmee booten, met of zonder ‘persistence’. Dit betekent dat wijzigingen wel of niet op de stick bewaard worden.

De desktop is nu dus niet meer alleen te gebruiken op de Raspberry Pi minicomputer, maar ook op je oude laptop, pc of mac-computer. Je hebt wel minimaal 512 MB werkgeheugen nodig om Pixel te gebruiken. En omdat het nog om een experimentele versie gaat, zal het nog niet vlekkeloos en op alle computers werken.

Een betaalbare computer voor iedereen

Eben Upton, medeoprichter van de Raspberry Pi Foundation, legt het in een blogpost als volgt  uit: “Onze visie was een betaalbare computer voor iedereen om mee te programmeren. De bedoeling was altijd dat de Raspberry Pi een volledige desktop-computer zou zijn voor 35 dollar. Daarom hebben we Pixel ontwikkeld en in september 2016 voor de Pi uitgebracht.”

Pixel-desktop

Pixel-desktop van de Raspberry Pi

De Pixel-interface

Pixel is een afkorting voor ‘Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight’. Het is een lichte, moderne userinterface met productieve programma’s als LibreOffice en programmeertools. Het systeem heeft genoeg aan de bescheiden hardware van oudere computers.

Als browser is Chromium geïnstalleerd met een aantal nuttige plug-ins, waaronder Adobe Flash. Het geheel is gebouwd op de populaire Linux-distributie Debian.

Meer informatie vind je in de laatste uitgave van de MagPi (nr. 53), het huisblad van de Raspberry Pi. De digitale versie van dit blad is gratis als pdf te downloaden. Bij de papieren versie zit overigens ook een dvd met de Pixel-Debian-combinatie.

Deel dit artikel

Lees ook

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er