De populaire DNS-gebaseerde advertentieblokker Pi-hole heeft een grote update gekregen naar versie 6. De nieuwe Pi-hole v6 is efficiënter, sneller en eenvoudiger in gebruik.
Slankere installatie en betere prestaties
De ontwikkelaars van Pi-hole hebben het systeem flink geoptimaliseerd. Een van de grootste veranderingen volgens de blogpost van de ontwikkelaars is dat de webserver en REST API nu direct in het Pi-hole FTL-binaire bestand zijn geïntegreerd. Hierdoor is een externe lighttpd-webserver en PHP niet langer nodig.
Daarnaast is de webinterface volledig herschreven in Lua en grondig vernieuwd. Gebruikers kunnen instellingen nu eenvoudiger beheren via basis- en expertmodus. Bovendien ondersteunt de geïntegreerde webserver nu standaard HTTPS, inclusief de mogelijkheid om eigen of automatisch gegenereerde certificaten te gebruiken (bijvoorbeeld van Let’s Encrypt).

Dit is hoe de gebruikersinterface eruitziet in de nieuwe basismodus.
Meer weten over Pi-hole en andere adblockers?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Dit is hoe de gebruikersinterface eruitziet in de nieuwe expertmodus.
Nieuwe ‘allow-lijsten’ en efficiëntere configuratie
Een andere vernieuwing in Pi-hole zijn de Allow-lijsten, die op dezelfde manier werken als de bestaande Block-lijsten, maar in plaats van toegang te blokkeren juist toegang tot specifieke domeinen toestaan. In Pi-hole worden deze lijsten toepasselijk Antigravity-lijsten genoemd, als tegenhanger van de Gravity-Block-lijsten. Daarnaast is niet alleen de functionele binaire installatie compacter geworden, maar hebben de ontwikkelaars ook de configuratiebestanden samengevoegd. Waar voorheen meerdere bestanden nodig waren, is nu alles geconsolideerd in één .toml-bestand. Dit maakt het beheer en begrip van de instellingen eenvoudiger. Gebruikers die migreren van Pi-hole v5 hoeven geen actie te ondernemen, omdat de bestaande configuraties automatisch worden samengevoegd in /etc/pihole/pihole.toml.
Voor het aanpassen van de configuratie zijn er meerdere mogelijkheden. Gebruikers kunnen het .toml-bestand direct bewerken, een command-line opdracht gebruiken (zoals het voorbeeld dat de Pi-hole-ontwikkelaars geven: pihole-FTL –config dns.upstreams 8.8.8.8), wijzigingen doorvoeren via de API, of gebruikmaken van de webinterface, die op de API is gebaseerd. Daarnaast kunnen bepaalde instellingen worden aangepast met omgevingsvariabelen, die met name bedoeld zijn voor het configureren van de Docker-versie van Pi-hole.
Compactere Docker-variant
Voor Pi-hole-gebruikers die Docker gebruiken, zijn er ook verbeteringen doorgevoerd. De Docker-container is nu gebaseerd op Alpine Linux in plaats van Debian, wat zorgt voor een kleinere image en een betere toekomstbestendigheid.
Voor wie wil upgraden van Pi-hole v5 naar v6 in Docker, is er een aparte migratiehandleiding beschikbaar. Hierbij zijn enkele handmatige aanpassingen nodig aan de omgevingsvariabelen.
Meer weten over Pi-hole en andere adblockers?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Upgraden naar Pi-hole v6
Bij een upgrade van Pi-hole kunnen er enkele configuratieaanpassingen nodig zijn. Tijdens de installatie kan Pi-hole lighttpd automatisch deactiveren of, indien nodig, naar andere poorten overschakelen (bijvoorbeeld 8080 in plaats van 80 en 443).
Een korte test van de nieuwe versie liet zien dat de upstream DNS-servers niet automatisch naar de GUI werden overgezet. Dit is echter eenvoudig handmatig aan te passen. Wil je controleren of lighttpd nog actief is? Gebruik dan:
sudo systemctl status lighttpd
Als de autostart ‘disabled’ is en je wilt deze inschakelen, voer dan uit:
sudo systemctl enable lighttpd
Conclusie
Met Pi-hole v6 krijgt de populaire advertentieblokker een flinke upgrade. De software is sneller, lichter en makkelijker te beheren dan voorheen. Vooral de verbeterde webinterface, de native HTTPS-ondersteuning en de samengevoegde configuratiebestanden maken deze update de moeite waard.
Meer weten over Pi-hole en andere adblockers?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Vanaf welke RPi is deze versie te gebruiken?
Ik heb namelijkg een RPi-2B liggen
Een Pi 2B zou voldoende moeten zijn, buiten 512 MB RAM zijn er weinig eisen voor Pi-hole: https://docs.pi-hole.net/main/prerequisites/