PHP 5.5 met Zend Optimizer+

Noud van Kruysbergen
0

Van de populaire scripttaal PHP is versie 5.5 verschenen. Versie 5.4 werd in maart 2012 uitgebracht, waarna de ontwikkelaars in november 2012 begonnen zijn met de nieuwe release. Er zitten een aantal nieuwe features in, waaronder de functie array_column(), en niet-scalaire iteratorsleutels in een foreach()-loop worden ondersteund. Daardoor kunnen ontwikkelaars eenvoudige co-routines implementeren.

Bovendien is bij deze versie een wachtwoord-hashing-functie ingevoerd die bcrypt gebruikt, waarmee ontwikkelaars op een veilige manier wachtwoorden met salt-waarden en uiteindelijk ook het sleutelwoord voor de code kunnen genereren, onafhankelijk van de vraag of er een exception opgetreden is of niet. De foreach()-constructie ondersteunt bovendien list(), waarmee je een lijst van variabelen binnen een operatie kunt toewijzen.

De meeste vernieuwingen van PHP 5.5, waaronder de bytecode-cache Zend Optimizer+, lijken geen invloed te hebben op al bestaande PHP-code en primair als doel te hebben de performance en stabiliteit van de taal te verbeteren. De Zend Optimizer+ werd door de PHP-dienstverlener Zend Technologies in februari 2013 als opensource code beschikbaar gesteld met als doel om er een onderdeel van PHP 5.5 van te maken. Een bytecode-cache is een cache die door de compiler gecompileerde code in het geheugen houdt, zodat niet ieder broncodebestand bij iedere poging opnieuw gecompileerd hoeft te worden.

De PHP-ontwikkelaars wijzen erop dat PHP 5.5 ook wat incompatibiliteiten met vorige versies heeft. De ondersteuning voor Windows XP en 2003 is bijvoorbeeld verdwenen. Ook adviseren de ontwikkelaars gebruikers met niet-Engelse code en oudere code die geen ASCII-codering heeft hun toepassing eerst met PHP 5.5 te testen voordat ze die in productie nemen. Veranderingen bij pack- en unpack-functies hebben er blijkbaar toe geleid dat hun instructies compatibel zijn met Perl, maar dat heeft wel tot gevolg dat je je code met version_compare() moet bewerken om ervoor te zorgen dat je applicatie compatibel blijft.

Een lijst van de nieuwe functies en mogelijke incompatibiliteiten tussen PHP 5.5 en eerdere versies is te vinden bij de link als onderdeel van de documentatie op de PHP-website. Daar staan ook de pakketten en de broncode voor PHP 5.5.

Deel dit artikel

Lees ook

MSI onthult Next Level Content Creation desktop-pc’s en monitoren

MSI onthult nieuwe Content Creation desktop-pc's: de Creator P100X en Creator P100A met nieuwe monitoren en de Creator PS321QR & Creator PS321RV.

Repair Monkeys: zo wordt het leuk om je iPhone te repareren!

De batterij van je iPhone loopt dramatisch snel leeg. Of je hebt je telefoon laten vallen en nu zit er een barst in het scherm. Tijd voor iets nieuws?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er