PCI Express 4.0-kaart voor NVMe-RAID: Asus Hyper M.2 X16 Gen 4

Redactie
0

Wie van extreem snelle opslag wil profiteren via de nieuwste PCI-Express-4.0-standaard, kan gebruikmaken van Asus’ nieuwe Hyper M.2 X16 Gen 4 uitbreidingskaart. Die biedt plaats aan vier M.2 ssd’s om de bandbreedte van PCIe 4.0 optimaal te benutten.

PCI Express 4.0, zoals je dat in nieuwe Ryzen Threadripper-systemen met de RTX40-chipset vindt, biedt veel bandbreedte voor veeleisende gebruikers. Om die te kunnen benutten heeft Asus op de CES de Hyper M.2 X16 Gen 4 Card gepresenteerd. Die heeft vier M.2-slots die elk vier PCIe-4.0-lanes tot hun beschikking hebben. Zowel de formaten M.2 2242, 2260, 2280, als 22110 worden ondersteund en elk slot levert tot 14W vermogen om ook de nieuwste ssd’s maximaal te kunnen benutten. Om dat alles koel te houden biedt de kaart tevens een flexibele koeloplossing.

De aluminium afdekking doet ook dienst als koellichaam voor de ssd’s (via de bijgeleverde thermische pads kan de warmte worden overgebracht). Daarnaast is de kaart voorzien van een ventilator voor extra ventilatie. Deze kan met een schakelaar in de slotplaat worden uitgezet als de behuizing van het systeem voldoende luchtcirculatie biedt. Led’s in de slotplaat kunnen (bijvoorbeeld in rack) in een oogopslag de activiteit van een RAID-array aangeven.

Met bijvoorbeeld vier 2TB-ssd’s in RAID 0 heb je de beschikking over 8TB opslag met een potentiële bandbreedte van 256 Gbps. Je moet hiervoor uiteraard PCIe-4.0-ssd’s gebruiken, maar krijgt dan ook acht keer de bandbreedte van een PCIe-3.0-ssd. Een moederbord met TRX40-chipset biedt de benodigde 16 PCIe-4.0-lanes naar de cpu. Bij een X570-moederbord kun je maximaal acht lanes gebruiken (genoeg voor twee PCIe-4.0-ssd’s op de Asus-kaart). De kaart is ook compatibel met PCIe-3.0-systemen die cpu-controlled RAID bieden.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er