Overklokbare servers voor high-frequency-beurshandel

Redactie
0

Hardware-fabrikant Supermicro biedt speciale servers en workstations voor de high-frequency-beurshandel aan. Daarin kunnen 150-watt Xeons worden overgeklokt. Supermicro belooft 4 GHz. Bovendien heeft de fabrikant een aantal geheugenmodules van de typen PC3-12800R en PC3-14900R – ofwel registered DIMM’s met SDRAM’s van de typen DDR3-1600 en DDR3-1866 – gekwalificeerd voor overgeklokgebruik op het moederbord Super X9DAX-iF.

Bij high-frequency-trading (HFT) komt het aan op minimale latency. Sommige HFT-beurshandelaren stellen hun servers daarom op in rekencentra die heel dicht bij de beurs liggen of investeren zelfs in speciale hogesnelheidsnetwerken. Supermicro heeft zijn ‘Hyper-Speed’-servers ter gelegenheid van de conferentie High Frequency Trading World New York geïntroduceerd. Ook Appro (nu onderdeel van Cray) en SGI hebben in 2011 speciale HFT-servers aangekondigd.

Door het overklokken op 4 GHz haalt de Xeon E5-2687W een bijzonder hoge single-thread-performance. Vanwege zijn hoge TDP van 150 watt vermarkt Intel hem als workstation-cpu. Voor servers worden meestal eerder de typen met maximaal 130 watt gebruikt. Op de Supermicro Super X9DAX-iF kun je de Xeon E5-2687W op iets meer dan 4 GHz brengen door de hoogste turbo-multiplier van 38 te activeren en de basisfrequentie met 6 procent te verhogen tot 106 MHz. DDR3 1600-geheugen werkt dan niet met 800 MHz, maar met bijna 850. Volgens Supermicro is met sommige RDIMM’s dankzij de 16 geheugenslots van het moederbord nog 256 GB RAM mogelijk. Om hem volledig uit te bouwen tot 512 GB heb je LR-DIMM’s nodig.

Het moederbord Super X9DAX-iF zit in de SuperServer 7047AX-TRF (tower) en in de 2u-rackserver SuperServer 6027AX-TRF. Van beide systemen zijn er ook varianten met bays voor SAS- in plaats van SATA-schijven en de benodigde RAID-hostadapters.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er