Nieuw type tabletbrowser van Opera

Redactie
0

Internetbrowsers voor de tablet zijn ofwel opgeblazen smartphone-apps ofwel versimpelde desktopprogramma’s – tenminste dat vindt Opera Software en het bedrijf stelt nu met ‘Coast’ een speciaal voor tablets ontworpen browser voor.

Coast voor de iPad brengt de trend van een steeds minimalistischer userinterface bij browsers tot nieuwe hoogten. Gangbare bedieningselementen als de adres- en menubalk of de heen- en terugknop hebben plaats moeten maken voor veeggebaren. Het invoeren van zoekbegrippen en url’s gebeurt op de startpagina. Deze bevat ook maximaal negen snelkoppelingen naar websites en biedt toegang tot recent bezochte sites.

De startpagina van Coast heeft hetzelfde concept als de startpagina van iOS en biedt ruimte voor pictogrammen met snelkoppelingen naar websites (9 per pagina).

Wanneer de browser een webpagina laat zien, dan gebruikt hij vrijwel het hele iPad-scherm; alleen de smalle iOS-balk bovenaan en een balk met twee buttons onderaan nemen nog wat ruimte in. De ene button brengt je terug naar de startpagina van Coast (als een soort homeknop), de andere laat je door de recent bezochte sites bladeren. Door naar links of rechts te vegen ga je naar de volgende of de vorige pagina, zoals bladeren door een e-book. Vanuit het startscherm kun je ook met een veeg naar beneden een zoekvenster openen. Deze zoekfunctie vult invoer automatisch aan en helpt bij het zoeken van de juiste websites. Waarschuwings- en informatievensters wijzen op potentieel gevaarlijke websites.

Met Opera Coast kunnen websites zich vrijwel over het hele iPad-scherm uitbreiden.

Zoals bij alle browsers op de iPad die pagina’s moeten renderen, wordt voor de weergave van de pagina’s Safari gebruikt. Het radicaal versimpelde bedieningsconcept van Coast laat een heleboel features waar we aan gewend zijn achterwege. Bijvoorbeeld tabs – waarmee Opera ooit de pionier was –, bookmarks of de informatie op welke url je zit. Terwijl je je moeilijk een desktopbrowser kunt voorstellen, waarbij je van deze elementen wilt afzien, heeft dit concept bij het jachtige leven op een tablet juist zin. En het voegt zich goed in de typische bedieningsconventies van een tablet.

Coast by Opera is in de App Store beschikbaar. Of deze browser ook voor Android zal verschijnen, meldt Opera tot nu toe niet.

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er