Opera lanceert opgefriste browser op basis van Chromium

0

In de vandaag gelanceerde Opera Next presenteren de ontwikkelaars de wijzigingen die we in de komende versie 15 van de Noorse browser mogen verwachten. Voor het eerst zorgt de nieuwe renderengine Blink voor de weergave van HTML en V8 voor het interpreteren van JavaScript.

Opera had in februari aangekondigd dat het de ontwikkeling van zijn eigen engine ‘Presto’ niet meer zou voortzetten en dat het de code van open projecten wilde gebruiken. In april meldde het bedrijf dan dat het Google’s WebKit-fork, ‘Blink‘, zou gebruiken. De beta van Chrome 28 gebruikt voor het eerst Blink en Chromium 28 vormt de basis voor Opera Next, oftewel Opera 15. In dit vroege stadium verschilt Blink echter niet veel van WebKit, maar moet volgens Google al veel sneller werken.

Met een klik op het hartje in de gecombineerde adres- en zoekbalk sla je een website in Opera's nieuwe 'Stash' op.

Wat de interface betreft, hebben de Opera-ontwikkelaars de adres- en zoekbalk samengevat. Op de ‘Speed Dial’ kunnen gebruikers nu mappen aanmaken om websites te groeperen. De functie ‘Stash’ is nieuw – net als bij Evernote of vergelijkbare diensten kun je documenten daar bewaren. Momenteel is dat echter alleen een bladwijzer met voorvertoning, want als je op een Stash-document klikt, downloadt de browser die toch opnieuw van de server. De compressiedienst ‘Turbo’ heet voortaan ‘Off-road Mode’ en ondersteunt Google’s SPDY-protocol. Dat opent websites altijd met SSL-versleuteling en moet dat sneller doen dat het klassieke HTTPS. Daarnaast heeft Opera ook de mail-applicatie uit de browser gehaald. Deze wordt nu als aparte app ontwikkeld onder de naam M2.

Opera Next en M2 zijn gratis te downloaden voor Windows en OS X. Ontwikkelaars van add-ons kunnen beter nu al naar de nieuwe versie kijken, omdat de techniek voor uitbreidingen helemaal veranderd is.

Deel dit artikel

Lees ook

Asus B650 moederborden aangekondigd voor Ryzen 7000

Asus heeft een nieuwe lijn AMD B650 en 650E moederborden aangekondigd voor de nieuwe AMD Ryzen 7000 processors.

PowerPoint malware via muisbeweging – besmet zonder macro’s

Er is PowerPoint malware ontdekt die kwaadaardige code laadt en uitvoert na een muisbeweging, zonder macro's. De malware komt uit Rusland.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er