Opensource robot

Noud van Kruysbergen
0

De Amerikaanse start-up Unbounded Robotics heeft onlangs zijn eerste product geïntroduceerd: de UBR-1 robot. Deze robot bestaat uit niet meer dan een hoofd en een robotarm op wieltjes en draait op het opensource Robot Operating System (ROS). Unbounded Robotics hoopt dat UBR-1 de ontwikkeling van applicaties voor mobiele robots zal bevorderen.

De robot met een gewicht van 73 kg heeft een telescopisch lichaam dat in hoogte kan variëren van 0,96 tot 1,32 m. De UBR-1 is onder andere uitgerust met een 3D-sensor in zijn hoofd en een 2D-laserscanner in zijn basis voor het mappen van zijn omgeving. Hij gaat zelfstandig naar zijn oplaadstation als de batterijen leeg raken. De ontwikkelaars hebben hem maar één arm (met boven- en onderarm en ‘hand’) meegegeven om geld te besparen, want zijn prijs van 35.000 dollar is voor een serieuze robot echt een koopje. Normaal beginnen de prijzen voor robots bij een paar honderdduizend dollar. De robot is bedoeld voor onderzoeksinstituten en start-ups, maar omdat hij niet duurder is dan een auto is hij zelfs betaalbaar voor hobbyisten die hem thuis willen programmeren. De UBR-1 zal naar verwachting in de zomer van volgend jaar geleverd worden.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er