OnHub-router van Asus: Google nestelt zich in je thuisnetwerk

Noud van Kruysbergen
0

OnHubIn bijna alle huizen staat een wifirouter dag en nacht aan. Hij heeft aan het aanbieden van internettoegang nou niet bepaald zijn handen vol en leent zich daardoor perfect voor het uitvoeren van extra taken zoals die van pas komen bij de domotica (Smart Home).

Dat heeft Google ook in de gaten gekregen en voor routerfabrikanten een blauwdruk ontworpen. De Google OnHub-router moet behalve via de gewone LAN- en wifi-interfaces ook via Bluetooth en ZigBee kunnen communiceren. Vooral dat laatste protocol wordt bij home-automation veel gebruikt. De configuratie verloopt via de On-app, die je akoestisch koppelt. De router heeft namelijk een luidspreker waarmee hij een signaal geeft dat de smartphone of tablet met zijn microfoon opvangt.

Google heeft Asus gekozen als tweede fabrikant van OnHub-routers. De OnHub SRT-AC1900 komt grotendeels overeen met het in augustus geïntroduceerde model van TP-Link dat in het eerste kwartaal van 2016 in Europa voor circa 230 euro op de markt moet komen. Aangezien de SRT-AC1900 in de Verenigde Staten 20 dollar duurder zal zijn dan de TP-Link, zal hij hier waarschijnlijk ook wat meer gaan kosten.

Als bijzonderheid heeft het Asus-model een nabijheidssensor. Strijk je met de hand over de bovenkant, dan moet de router het wifi-apparaat dat op dat moment in de buurt is een hogere prioriteit geven (Quality-of-Service). Asus noemt dat Wave Control.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er