OnHub-router van Asus: Google nestelt zich in je thuisnetwerk

Noud van Kruysbergen
0

OnHubIn bijna alle huizen staat een wifirouter dag en nacht aan. Hij heeft aan het aanbieden van internettoegang nou niet bepaald zijn handen vol en leent zich daardoor perfect voor het uitvoeren van extra taken zoals die van pas komen bij de domotica (Smart Home).

Dat heeft Google ook in de gaten gekregen en voor routerfabrikanten een blauwdruk ontworpen. De Google OnHub-router moet behalve via de gewone LAN- en wifi-interfaces ook via Bluetooth en ZigBee kunnen communiceren. Vooral dat laatste protocol wordt bij home-automation veel gebruikt. De configuratie verloopt via de On-app, die je akoestisch koppelt. De router heeft namelijk een luidspreker waarmee hij een signaal geeft dat de smartphone of tablet met zijn microfoon opvangt.

Google heeft Asus gekozen als tweede fabrikant van OnHub-routers. De OnHub SRT-AC1900 komt grotendeels overeen met het in augustus geïntroduceerde model van TP-Link dat in het eerste kwartaal van 2016 in Europa voor circa 230 euro op de markt moet komen. Aangezien de SRT-AC1900 in de Verenigde Staten 20 dollar duurder zal zijn dan de TP-Link, zal hij hier waarschijnlijk ook wat meer gaan kosten.

Als bijzonderheid heeft het Asus-model een nabijheidssensor. Strijk je met de hand over de bovenkant, dan moet de router het wifi-apparaat dat op dat moment in de buurt is een hogere prioriteit geven (Quality-of-Service). Asus noemt dat Wave Control.

 

Deel dit artikel

Lees ook

c’t Live 2022 spreker: Pieter Dubelaar

c’t-Live 2022: Blockchain: de zin en onzin van crypto, smart-contracts, NFTs en Web3 – Pieter Dubelaar

Linux nu ook voor de nieuwste Chinese en Apple-processors

De nieuwste Linux-kernel kan overweg met de MacBook Air met M2-processor en de Chinese LoongArch-architectuur. Er er is meer nieuws.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er