Omzet Apple minder dan verwacht

Noud van Kruysbergen
0

Apple kwam begin dit jaar met een omzetwaarschuwing: De prognose voor het laatste kwartaal van 2018 werd naar beneden bijgesteld van 89 tot 93 miljard naar 84 miljard.

Apple zal daar eind januari preciezere cijfers over vrijgeven. Het bijstellen van de omzetverwachting komt met name door de slechtere iPhone-verkoop in China. Aldust Tim Cook, CEO van Apple. In 2017 kwam ongeveer een vijfde van de omzet van Apple uit China.

Wellicht is Apple tussen twee vuren terechtgekomen. In de VS ligt Huawei onder een vergrootglas. En begin december werd in Canada Huaweis financiële directuer Meng Wanzhou vastgenomen, de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Daarna riepen meerdere Chinese bedrijven hun medewerkers op om geen Amerikaanse producten meer te gebruiken.

Daarnaast hebben meerdere bedrijven de verkoop van Huawei-apparaten gesteund met onder meer met subsidies van 10 tot 20 procent, aldus de Japanse nieuwsdienst Nikkei. Apple meldt ook voor andere markten een mindere iPhone-afzet, zonder specifieke landen te noemen.

Het bedrijf probeert om met positieve cijfers uit andere segmenten de stemming wat beter te krijgen. Bij verschillende onderdelen zijn er recordomzetten gehaald. Daaronder de App Store, Apple Music, Cloud Services en Apple Pay.

Zo’n 60 procent van de omzet van Apple komt van de iPhone. De berichten over een verlaging van de productieaantallen stapelen zich echter op. Apple heeft in 2018 nog aangekondigd geen verkoopaantallen van het kerstkwartaal meer te publiceren.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er