Office 365 heet nu Microsoft 365

Daniel Dupré
0

Microsoft vervangt de abonnementsmodellen Office 365 Personal en Home door Microsoft 365 Single en Family. Ook nieuw is een speciale versie van Teams.

Vanaf 21 april gaat Microsoft de abonnementen voor thuisgebruikers Office 365 Personal (1 gebruiker) en Office 365 Home (tot 6 gebruikers) vervangen door twee nieuwe abonnementsmodellen. Ze heten respectievelijk Microsoft 365 Single en Microsoft 365 Family en kosten evenveel als hun voorgangers, namelijk 69 euro per jaar voor de Single-versie en 99 euro per jaar voor de Family-variant. Bestaande abonnementen worden automatisch omgezet.

Naast de eerder opgenomen Office-programma’s en -diensten (zoals OneDrive), is er nu een speciaal voor gezinnen ontworpen versie van de communicatietool Teams en een functie met de naam “Family Safety”. Deze laatste bevat enkele functies die vooral bedoeld zijn om het gebruik van computers, smartphones en internet door jongeren te monitoren en te controleren. Daarmee wordt de schermtijd bijgehouden op Android-smartphones, Windows-apparaten en de Xbox. Ook wordt de gebruikstijd van apps zoals Netflix, games, social media en messenger-programma’s in kaart gebracht, en je kunt er websites mee white- en blacklisten.

Bovendien is het er mee mogelijk om een oogje in het zeil te houden wanneer je kinderen buitenshuis bezig zijn. Via locatie-trackers en geofencing worden bezorgde ouders op de hoogte gehouden waar de kinderen zich bevinden. Een rijstijl-analyzer weet hoe snel een jonge rijbewijshouder op z’n bestemming is gekomen. Microsoft benadrukt dat alle bewakingsfuncties opt-in zijn, wat betekent dat ook de kinderen expliciet hun toestemming moeten geven en die ze ook zelf kunnen uitschakelen.

c't magazine losse uitgave papier digitaal

Microsoft Office: stijl- en presentatie-assistent

Ook werden enkele nieuwe functies voor Word, Excel en PowerPoint getoond. Zo worden Word en de tekstverwerker in Outlook door een soort stijladviseur voorzien die teksten analyseert en betere formuleringen voorstelt. Dit zou in 20 talen moeten werken. PowerPoint krijgt een aantal nieuwe geanimeerde sjablonen en een ‘Presenter Coach’. De Presentator Coach besteedt aandacht aan het tempo en de toonmodulaties van het spreken van de presentator en geeft daarbij direct feedback via het moderatorscherm. Ook het voorlezen van teksten op een dia houdt hij in de gaten. Deze functies werken voorlopig alleen bij de Engelse versie.

Excel moet de persoonlijke financiën overzichtelijker houden en koppelt creditcard- en bankgegevens met het Microsoft-account. De functie genaamd Money for Excel is in eerste instantie beperkt tot Amerikaanse klanten.

Tijdens de presentatie werden alleen de browserversies van de nieuwe Office-functies getoond; ze zouden echter ook beschikbaar moeten zijn in lokaal geïnstalleerde Office-versies. Sowieso zullen alleen Office 365-abonnees ze kunnen gebruiken.

Nieuws van Microsoft Edge

Er waren ook een paar aankondigingen over de Edge Browser. De nieuw verschenen versie die op Chrome is gebaseerd krijgt er in de komende maanden een aantal nieuwe functies bij. Een daarvan pakt het probleem aan dat als er veel tabbladen openstaan, de paginatitels onherkenbaar worden. Met een muisklik schikt Edge alle tabbladen in een verticale zijbalk, die breed genoeg is zodat de titels leesbaar zijn. Met een tweede klik stuur je ze weer terug naar de horizontale tabbladenbalk.

Microsoft Edge

(Bron: Screenshot_Microsoft)

In tegenstelling tot de verwachtingen zit er geen volledig nieuwe passwordmanager in Edge. In toekomst zullen wachtwoorden die via autofill worden ingevoerd echter optioneel worden gecontroleerd om te zien of ze ergens in het darknet opduiken. Hoe deze controle precies werkt, heeft Microsoft niet verteld.

De term Microsoft 365 werd voorheen gebruikt voor een speciale zakelijke versie van Office 365, die naast de gebruikelijke diensten ook extra beveiligingsfuncties en MDM (Mobile Device Management) bevat. Na de hernoeming van de abonnementen voor particuliere klanten zal Office 365 voortaan alleen nog beschikbaar zijn in de Business-, Enterprise- en Education-versies.

 

Meer nieuws lees je in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er