NordLynx & WireGuard: alles wat je moet weten

Redactie
0

VPN-provider NordVPN lanceerde onlangs zijn NordLynx-technologie. NordLynx is gebaseerd op het VPN-protocol WireGuard. Dit protocol was tot recent vooral een belofte: efficiëntere code, snellere verbindingen, betere prestaties. Maar critici hadden het vooral over de instabiliteit en mogelijke onveiligheid. Heeft NordVPN deze experts op andere gedachten kunnen brengen?

Nordlink WireGuard

Wat is WireGuard?

Voordat we dieper ingaan op NordLynx, is het handig om te weten wat WireGuard is. WireGuard is een recent protocol voor VPN’s, dat het versleutelen van gegevens eenvoudiger maakt. Het protocol is naar eigen zeggen sneller en flexibeler dan bijvoorbeeld OpenVPN en IKEv2. Het heeft kortere pingtijden en moet snellere verbindingen garanderen. WireGuard stond lang in de kinderschoenen. Nog steeds moeten een aantal problemen worden opgelost. In tegenstelling tot andere VPN-protocols, maakt het geen gebruik van lange kant-en-klare methoden voor versleuteling. In plaats daarvan werken de ontwikkelaars van dit protocol met gedeelten van algoritmen. Ze noemen dat ‘primitieven’. Het idee is dat de snelheid omhoog gaat, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. De ontwikkelaars hebben de code achter WireGuard zo simpel mogelijk gehouden: het heeft slechts 4000 regels code en zou daarmee minder omslachtig moeten werken dan bijvoorbeeld OpenVPN. Het voordeel is dat het open source is, en vele knappe koppen nog steeds bijdragen aan de verbetering van het protocol.

NordLynx: de eerste implementatie van WireGuard voor een breed publiek

NordVPN is de eerste VPN-aanbieder die middels een eigen implementatie het protocol op grote schaal gaat aanbieden. De teams van NordVPN en WireGuard hebben meer dan een jaar samengewerkt om NordLynx voor alle NordVPN-gebruikers beschikbaar te maken. NordLynx maakt gebruik van een dubbel Network Address Translation-systeem. Dat houdt in dat je een IP-adres achter een IP-adres kunt zetten. Normaal gesproken staat een VPN dat niet toe, maar NordLynx doet dat wel. Dat zou de privacy moeten verhogen, omdat het niet meer nodig is om identificeerbare gegevens op te slaan. NordVPN stelt dat NordLynx het snelste protocol is, vergeleken met de gangbare protocollen. Om tot die conclusie te komen, liet de VPN-provider academisch onderzoek doen. Zo werden er meer dan 256 duizend speedtests gedaan.

Verdere implementatie van WireGuard

NordVPN is niet de enige aanbieder die al met WireGuard werkt. Het is wel de enige aanbieder die NordLynx stand-alone laat draaien, zonder protocollen met elkaar te combineren. Het protocol wordt beschikbaar voor zowel Windows, Mac, iOS, Android als Linux. NordVPN-gebruikers kunnen het protocol activeren door naar de instellingen te gaan en voor de optie ‘Auto-connect’ te kiezen. Daarna schakelen ze de optie ‘Choose a VPN protocol and server automatically’ uit. Bij het VPN-protocol-menu kan dan NordLynx geselecteerd worden. Private Internet Access kijkt ook naar de mogelijkheden van onder meer WireGuard. De provider test nu naar alle waarschijnlijkheid het nieuwe protocol. Tot op heden biedt PIA het protocol echter nog niet aan voor het grote publiek.

(Dit is een samenwerking)

Deel dit artikel

Lees ook

Linux kernel-ondersteuning van LTS-versies verkort van 6 naar 2 jaar

Het onderhouden van de ondersteuning voor een Linux-kernel vereist steeds meer inspanning. Met de huidige line-up zullen de ontwikkelaars binnenkort s...

Pre-order de nieuwe special: ChatGPT en andere mogelijkheden van AI

Ontdek zelf de kracht van ChatGPT en leer hoe je in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft en hoe je je eigen teksten beter en mooier kun...

0 Praat mee