Nooit meer tanden poetsen

Redactie
0

Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben 3D-geprinte tanden ontwikkeld die bacteriën direct kunnen doodmaken, zodat er geen tandplak en en dus ook geen tandsteen kan ontstaan.

Volgens een nieuwsbericht van de RUG heeft een team onder leiding van materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben een bacteriedodende kunststof ontwikkeld die in 3D-printers gebruikt kan worden voor het printen van prothesen voor in het menselijk lichaam. In eerste instantie heeft men zich gericht op de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Functional Materials.

De kunststof is extreem hard en duurzaam en is geïmpregneerd met quaternaire ammonium verbindingen. Deze positief geladen stoffen gaan een interactie aan met de negatief geladen celmembraan van bacteriën. Daardoor ontstaat er een gat in het membraan en gaat de bacterie dood, maar zijn die stoffen niet schadelijk voor menselijke cellen, aldus professor Hermann.

3D-kies

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er