Nooit meer tanden poetsen

Redactie
0

Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben 3D-geprinte tanden ontwikkeld die bacteriën direct kunnen doodmaken, zodat er geen tandplak en en dus ook geen tandsteen kan ontstaan.

Volgens een nieuwsbericht van de RUG heeft een team onder leiding van materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben een bacteriedodende kunststof ontwikkeld die in 3D-printers gebruikt kan worden voor het printen van prothesen voor in het menselijk lichaam. In eerste instantie heeft men zich gericht op de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Functional Materials.

De kunststof is extreem hard en duurzaam en is geïmpregneerd met quaternaire ammonium verbindingen. Deze positief geladen stoffen gaan een interactie aan met de negatief geladen celmembraan van bacteriën. Daardoor ontstaat er een gat in het membraan en gaat de bacterie dood, maar zijn die stoffen niet schadelijk voor menselijke cellen, aldus professor Hermann.

3D-kies

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er